GAİB’ten 180 ülkeye 3,3 milyar dolarlık ihracat

GAİB’ten 180 ülkeye 3,3 milyar dolarlık ihracat

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ocak-mayıs döneminde 3 milyar 259 milyon 351 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bildirildi....

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ocak-mayıs döneminde 3 milyar 259 milyon 351 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Ocak-Mayıs 2016 döneminde GAİB'den 180 ülkeye ihracat yapıldığını ve ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

GAİB'e bağlı birliklerce 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde yapılan ihracatta 2015 yılına oranla yüzde 5,4’lük düşüş yaşandığına değinen Çıkmaz, "Bu yıl ocak-mayıs döneminde toplam 3 milyar 259 milyon 351 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 216 milyon 209 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 7,1’lik düşüşle 3 milyar 475 milyon 561 bin dolar olmuştur." ifadelerini kullandı.

Çıkmaz, geçen aylarda olduğu gibi ihracatın en fazla yapıldığı yerler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 54,8’lik payla birinci, AB ülkelerinin yüzde 18,5 ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 11,6 ile üçüncü sırada bulunduğunu vurguladı.

Başkan Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, Suriye, İran, İtalya, Almanya, Sudan, İngiltere ve Belçika Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler oldu. Bölgemizden en fazla halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları, ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur. İhracatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotifi olan Gaziantep, 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 592 milyon 288 bin dolar ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler