Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Adalet Bakanı Mundunga, oyların yeniden sayılması gerektiğini belirterek görevinden ve iktidar partisi üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu

ANKARA (AA) - Gabon Adalet Bakanı Seraphin Mundunga, ülkede düzenlenen devlet başkanlığı seçiminde kullanılan oyların yeniden sayılması gerektiğini ifade ederek bakanlık görevinden ve üyesi olduğu iktidardaki Gabon Demokratik Partisi'nden (PDG) istifa ettiğini bildirdi.

Mundunga, Gabon'da muhalefete yakınlığıyla bilinen özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefetin, seçim sonuçlarına hile karıştırıldığı yönündeki iddialarını hatırlatarak kendisinin de bu iddialar nedeniyle istifa ettiğini duyurdu.

Oyların yeniden sayılması çağrısında bulunan Mundunga, mevcut Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın sandıktan çıkan oyların yeniden sayılmasıyla elde edilecek sonucu kabul ederek buna katlanması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Bongo'nun seçimdeki rakibi muhalif aday Jean Ping de dün, muhalefet destekçilerine seslenerek "Bongo rejimine karşı ekonomik ambargo uygulanmasını" istemişti.

- Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bongo oyların yüzde 49,80'ini, Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin, Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını bildirmişti.

Olayların başladığı günden bu yana en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yıllarında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti.

Gabonlular, 2009'daki seçimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler