G20 Liderler Zirvesi başladı

G20 Liderler Zirvesi başladı

Hamburg'da gercekleştirilen zirvede, Almanya Başbakanı Merkel konukları karşıladı- Zirve karşıtı protestolar nedeniyle güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı kentte birçok cadde trafiğe kapatılırken, bazı noktalarda ise toplu ulaşımda aksaklıkl

 Almanya'nın Hamburg kentinde iki gün sürecek G20 Lider Zirvesi başladı.

G20 Zirvesi'nin Dönem Başkanı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin düzenlendiği Hamburg Fuar Kongre Merkezi'nde konuklarını karşıladı.

Karşılamanın ardından G20 liderleri, "Terörle Mücadele" temalı toplantıda bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat sürecek toplantının ardından aile fotoğrafı çekilecek ve "Küresel Büyüme ve Ticaret" başlıklı birinci çalışma oturumu gerçekleştirilecek.

"Sürdürülebilir Kalkınma, İklim ve Enerji" konulu ikinci çalışma toplantısından sonra akşam saatlerinde liderler ve eşleri, Elbphilharmonie Konser Salonu'nda klasik müzik dinletisine katılacak.

Zirvenin ikinci günü ise "Afrika'yla Ortaklık, Göç ve Sağlık" temalı üçüncü çalışma toplantısıyla başlayacak. Bu toplantının ardından "Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam" başlıklı dördüncü oturum yapılacak.

Yaklaşık 65 ülkeden 4 bin 800 gazetecinin akredite olduğu zirvede, kapanış toplantısından sonra G20 Başkanlığının basın toplantısı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi boyunca çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor.

Almanya'nın "Birbirine bağlı bir dünyayı şekillendirmek" sloganıyla gerçekleştirdiği zirvede, kendi gündemi dışında, terörle mücadele, Suriye ve Ukrayna'daki ihtilaf gibi uluslararası konuların da ele alınması planlanıyor.

haber_2017_07_g20_basladi_555.jpg

- G20 karşıtı protestolar

Öte yandan zirve nedeniyle kentte güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Şehir merkezinde birçok cadde trafiğe kapatılırken, toplu ulaşımda kısmen aksaklıklar yaşanıyor.

Zirvenin düzenlendiği Hamburg Fuar Merkezi çevresinde kuş uçurtmayan güvenlik güçlerine, polis helikopteri de havadan destek veriyor.

Ayrıca önlemler kapsamında Hamburg Fuar alanının bulunduğu bölgenin çevresinde 38 kilometrekarelik güvenlik kordonu oluşturuldu. Gösterinin yasak olduğu bu alana görevliler ve orada yaşayanlar dışında kimse alınmayacak.

Zirve boyunca yaklaşık 20 bin polis güvenliği sağlayacak. Alman polisine Hollanda ve Avusturya'dan ekipler destek verecek. Uçuş yasağı getirilen bölgede en az 17 helikopter görev yapacak. Bunun yanı sıra 185 köpek ve atlı birlikler de hazır tutulacak. Olası taşkınlıklar için 40 toplumsal olaylara müdahale aracı hazır bekletilecek.

Aynı zamanda zirve boyunca, terörle mücadele için özel eğitilmiş ekipler kentin farklı noktalarında konuşlandırılacak. Zirve karşıtı muhtemel gösterilere katılacak şiddet yanlılarının ülkeye girişini engellemek için Schengen uygulaması da 11 Temmuz'a kadar askıya alındı.

Alman basını, protestocuların, ABD Başkanı Donald Trump'ın zirveye gideceği istikamette bir oturma eylemi başlattığını ancak polisin bu eyleme müdahale ettiğini duyurdu.

Haberlerde ayrıca Trump'ın aracının eylem nedeniyle yolu uzatarak zirve alanına ulaştığı kaydedildi.

 

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sebebiye kentte zirve karşıtı protestolar yapılıyor.

Hamburg polisinden yapılan açıklamada, bu sabah, araçların, kurulan barikatların ve çöp bidonlarının yakıldığı belirtildi.

Kanada delegasyonunun aracının lastiklerinin delindiği, bir karakola taşlı saldırı yapıldığı, polis araçlarının tahrip edildiğinin aktarıldığı açıklamada, Altona bölgesindeki bir helikoptere aydınlatma fişeği atıldığı ancak helikoptere isabet etmediği bildirildi.

Açıklamada ayrıca Moğolistan Konsolosluğunun camlarının kırıldığı, Park Hyatt Oteli önündeki özel güvenlik ekiplerine saldırıldığı ifade edildi.

Özellikle G20 Liderler Zirvesi'nin düzenlediği Fuar Merkezi çevresindeki yolları kapatmak için sokaklarda oturma eylemlerinin yapıldığı belirtilen açıklamada, polisin göstericilere müdahale ettiği bildirildi.

Polisin gösterilerde kararlılıkla suç işleyenlere izin vermeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, dün akşamdan bu yana çıkan olaylarda en az 111 polisin yaralandığı aktarıldı.

Ayrıca açıklamada, olaylar nedeniyle 29 kişinin gözaltına alındığı, 15 kişinin de polis merkezlerine götürüldüğü kaydedildi

Bu arada Alman basını, polisin oturma eylemi yapan göstericilere tazyikli suyla müdahale ettiğini yazdı.

St. Pauli, Altona ve Sternschanze semtlerinde, gece boyunca devam eden gösterilerde, birçok suç işlendiği, göstericilerin çok sayıda bina, araç ve trafik lambasına zarar verdiği, sokaklarda barikatlar kurduğu ifade edildi.

Hamburg itfaiyesinin yaptığı açıklamada da, bu sabah Elbaussee bölgesinde 15 aracın ateşe verildiği, bazı binaların da yangından etkilendiği aktarıldı. Açıklamada, kentin başka yerlerinde de araçların ateşe verildiği yönünde haberler olduğu aktarıldı.

Zirve karşıtı gösteri düzenleyen gruplar ise polisin orantısız müdahalesi sonucu çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

G20 Liderler Zirvesi başladı

 

Tusk'tan İnsan kaçakçılığı açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "G20'de liderlere, insan kaçakçılarına yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımları uygulanmasını teklif edeceğim. Bu yaptırımlar, mal varlığı dondurma ve seyahat yasaklarını içeriyor. Bunu başaramamak bazı G20 ülkelerinin ikiyüzlülüğünü kanıtlar." dedi.

Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Almanya’nın Hamburg kentindeki G20 Lider Zirvesi öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa'nın yasadışı göçle mücadele çabalarını 2 yıldır sürdürdüğünü anımsatan Tusk, Türkiye'yle yapılan sığınmacı mutabakatı ve Balkan devletleriyle gerçekleştirilen işbirliği neticesinde doğu Akdeniz rotasından düzensiz göçün önlendiğini söyledi.

Tusk, Akdeniz'de Libya'dan İtalya'ya olan rotada ise göçün yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkati çekerek, "Bunu engellemek için uluslararası toplumla işbirliği yapmalıyız. Bugün, İtalya'nın dayanışmaya ihtiyacı var." diye konuştu.

AB'nin ana hedefinin İtalya'ya gelen bu göçü etkili bir biçimde kaynağından durdurmak olduğunu vurgulayan Tusk, İtalya'nın Avrupa'nın desteğine güvenebileceğini ancak, tüm Avrupa'nın yasadışı göçmenlere kapılarını açmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Tusk, liderlerin insan kaçakçılarına karşı acımasız davranması gerektiğini belirterek, "Göçmen insanları kaçırma organize bir iş haline geldi. Sadece Libya'da geçen sene İnsan kaçakçıları 1,6 milyar dolar kazanç sağladı. Bu kişiler bu kaynak sayesinde ülkenin bir kısmını kontrol ediyor ve ülkeyi istikrarsızlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Masum insanların hayatlarını kaybettiklerine dikkati çeken Tusk, bu yıl 2 binin üzerinde kişinin denizlerde, bundan daha fazlasının da çöllerde yaşamlarını kaybettiklerini dile getirdi.

Tusk, insan kaçakçılarının iş modellerini bitirmek için daha fazla çaba harcanması gerektiğine işaret ederek, "G20'de liderlere insan kaçakçılarına yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımları uygulanmasını teklif edeceğim. Bu yaptırımlar, mal varlığı dondurma ve seyahat yasaklarını içeriyor. Bunu başaramamak bazı G20 ülkelerinin ikiyüzlülüğünü kanıtlar." diye konuştu.

 

- "AB'de toplam 232 milyon insan çalışıyor"

 

AB Komisyonu Başkanı Juncker de, "AB'de son 9 yılın en düşük işsizlik oranına ulaşıldı. AB'de istihdamda en yüksek rakama ulaşıldı. 2013 yılından beri 10 milyon yeni iş imkanı oluşturuldu. Şu an AB'de toplam 232 milyon insan çalışıyor." diye konuştu.

AB üyesi 28 ülkede de bu yıl ekonomik büyüme gerçekleştiğini anımsatan Juncker, reformlara devam edilmesi ve korunmacı ekonomi politikaları uygulanmaması gerektiğini anlattı.

Juncker, AB ve Japonya arasında dün üzerinde uzlaşı sağlanan ticaret anlaşmasının her iki tarafa da fayda sağlayacağını söyledi.

 

Melania Trump otelden çıkamadı

 ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump'ın, Hamburg'da konakladığı binadan, bina dışındaki protestolar kaynaklı güvenlik riskleri nedeniyle ayrılamadığı belirtildi.

G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Almanya'nın Hamburg kentinde bulunan Trump'a eşi Melania Trump da eşlik ediyor.

Alman Haber Ajansının (DPA) Trump'ın sözcüsüne dayandırdığı haberde, Melani Trump'ın Hamburg'da kaldığı binadan, protestocuların güvenlik önlemlerini tehlikeye atması sebebiyle ayrılamadığı ifade edildi.

Alman basını daha önce, Hamburg'daki protestocuların, ABD Başkanı Donald Trump'ın zirveye gideceği istikamette oturma eylemi başlattığını ancak polisin bu eyleme müdahale ettiğini duyurmuştu. Haberlerde ayrıca Trump'ın aracının eylem nedeniyle yolunu değiştirerek zirve alanına ulaştığı da kaydedilmişti.

 

Şi Cinping: Sınırsızca açık bir dünya ekonomisi inşa etmeliyiz

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Liderler Zirvesi'nde "sınırsızca açık bir dünya ekonomisi inşa etme" çağrısı yaptı.

Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) devlet ve hükümet başkanlarının gayriresmi toplantısı yapıldı.

Toplantıya başkanlık eden Çin lideri Şi, bölgesel anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümünün önemine vurgu yaparak, BRICS ülkelerinin G20'nin rolünü pekiştirmesi gerektiğini ifade etti.

BRICS liderlerine hitabında "sınırsızca açık bir dünya ekonomisini birlikte inşa etme" çağrısında bulunan Şi, çok taraflılığın savunulması ve ortak kalkınmanın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Çin, 3-5 Eylül'de yapılacak bu yılki BRICS Liderler Zirvesi'ne liman kenti Şiamın'da ev sahipliği yapacak.

Dünyanın gelişen ekonomilerinden oluşan ekonomik topluluk olan BRICS ülkelerinin nüfusu, toplam dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :