G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı

G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem:- "Ne pahasına olursa olsun Suriyeli masumların, mazlumların yanında durmaya ve onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz. Bu noktada uluslararası örgütleri ve ülkeleri, insanlık adına harekete geçmeye ve daha fazla yar

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Ne pahasına olursa olsun Suriyeli masumların, mazlumların yanında durmaya ve onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz. Bu noktada uluslararası örgütleri ve ülkeleri insanlık adına harekete geçmeye ve daha fazla yardımda bulunmaya çağırıyoruz" dedi.

Erdem, JW Marriott Otel'de düzenlenen "G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı"nın açılışında, Türkiye Cumhuriyeti olarak dünya nüfusunun üçte ikisini, küresel ekonominin yüzde 85'ini, küresel ticaretin yüzde 75'ini temsil eden ve etkili bir platform olan G20'ye ayrı özen gösterdiklerini söyledi.

G20'de uluslararası işbirliği ve diyaloğun teşvik edildiğini, fikir ve deneyimlerin paylaşılarak küresel sorunların tartışıldığını belirten Erdem, toplantı sonrasında üye ülkelerde, küresel ölçekli olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını ifade etti.

Erdem, 2008'de küresel mali krizin yaşandığını, önce küresel ekonomide daralma, ardından da dezavantajlı grupların istihdam koşulları sorunuyla karşı karşıya gelindiğini dile getirdi.

G20'nin bu krizde ortak bir sorumluluk anlayışı benimsediğini vurgulayan Erdem, "Ancak küresel büyüme tamamen yavaş, dengesiz ve ihtiyaç duyulan yeterli istihdamı oluşturma noktasından uzaktır. G20 tarafından ele alınması gereken kritik mücadele ve müdahale alanı maalesef halen varlığını devam ettirmektedir. Kriz sonrası vatandaşların refahını artırmak, toplumların uyumunu güçlendirmek amacıyla şu ana kadar gösterdiğimiz gayreti bundan sonra da sürdürmek hepimizin görevidir" diye konuştu.

Erdem, şu anda karşılaşılan ekonomik sorunların birçoğunun, ülkelerin bireysel kapasitelerin üzerinde küresel meseleler olduğunu söyledi. Bu nedenle küresel işbirliğinin son derece önemli görüldüğünü kaydeden Erdem, şöyle devam etti:

"Sınırlı menfaatlerimizi bir kenara koymamız, sorunları ortak sorumluluk anlayışıyla ele almamız ve insanların menfaatlerine göre bir tavır sergilememiz gerekmektedir. Bu çerçevede İstihdam Çalışma Grubu'nda bugün istihdam ve büyümenin karşılıklı ilişkileri, mesleki becerileri ve nitelikli istihdam ile etkin izleme ana başlıkları altında pek çok çalışmaya hep birlikte imza attık. Dönem başkanlığımız boyunca istihdam konusu, gündemin ilk sıralarında yer almıştır ve daha fazla nitelikli işler oluşturulmasına öncelik verilmiştir. İstihdam ve kapsamlı büyümenin sağlanması amacıyla etkili yöntemlerin geliştirilmesi, iş gücü geliri eşitsizliğinin azalmasına yönelik politika seçeneklerinin belirlenmesi, iş gücü piyasasının gerektirdiği eğitim ve beceriler arasındaki uyumsuzluğun ele alınması için etkili bir takip mekanizması kurulması, bu seneki İstihdam Çalışma Grubu toplantılarında tartışılan konulardır."

Bakan Erdem, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı bünyesinde, uluslararası kuruluşlar, sosyal ortaklar ve diğer etkileşim gruplarının katkılarıyla istihdam alanında önemli çıktıların elde edileceğine inandıklarını bildirdi.

- "Genç işsizlik konusu gelecek yıllarda takip edilmeli"

"Çalışma yaşındaki kadın ile erkeklerin saygın ve niteliklerine uygun işlerde istihdam edilmesi, Türkiye için de öncelikli hedefler arasındadır" diyen Erdem, genel olarak işsizlik, özel olarak ise genç işsizliğin ekonomik büyüme ve kalkınma için çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

Erdem, Türkiye'de genç işsizliğin 2014 itibarıyla 13,2'ye yükseldiğini anımsatarak, siyasi istikrar, her alanda uygulanan etkili politikalar sayesinde ekonomi ve istihdamdaki olumlu performansın devam ettiğini anlattı. 

Bu yıl ülkedeki işsizliğin yüzde 9,3 olarak kaydedildiğini dile getiren Erdem, "Ülkemizin işsizlik oranı hala arzu ettiğimiz seviyenin üstündedir" diye konuştu.

İşsizlik oranını 2023'e kadar yüzde 5 seviyesine indirmeye çalışacaklarını vurgulayan Erdem, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aştığını ve yüzde 2,4'lük büyüme kaydettiğini söyledi.

Ülkede genç işsizliğin, genel işsizlik oranının üzerinden seyrettiğini bildiren Erdem, "Bu nedenle bu konunun G20'de gelecek yıllarda takip edilmesi, iyileşme sağlanması açısından önem arz etmektedir" dedi. 

- BM'ye göre "en büyük yerinden edilme" durumu 

Erdem, artan eşitsizlikler ve azalan iş gücü gelir paylarının düzeltilmesi adına ücret belirleme mekanizmalarının, sosyal diyalog kurumları, sosyal koruma sistemleri ve istihdam hizmetlerini içerecek şekilde iyileştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Uluslararası iş gücü hareketliliğinin de toplantıda ele alınmasında fayda gördükleri konular arasında bulunduğunu kaydeden Erdem, "Bu konu sorunlarla anılsa da ekonomik açıdan fırsatları da beraberinde getirmektedir. Dikkatlice, etkin ve adil şekilde yönetildiğinde iş gücü hareketliliği, ekonomik büyümeye önemli katkı sağlama potansiyeline sahiptir. İş gücü hareketliliği ayrıca mevcut ve gelecekteki iş gücü dengesizliklerine ve beceri gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olabilecektir" ifadelerini kullandı.

Erdem, dünya nüfusunun hızla yaşlanması ve iş gücü açığı göz önünde bulundurulduğunda, ülkelerin gelecekte uluslararası iş gücü hareketlerini kendilerine çekebilmek için rekabete girebileceğini dile getirdi.

İnsanca yaşama onuru ve hakkının her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan Erdem, Türkiye'nin yanı başında Suriye'de yaşanan insanlık dramlarına dikkati çekmek istediğini söyledi.

Suriye'de süren iç savaş nedeniyle ülke nüfusunun yarısından fazlasının yerinden edildiğini belirten Erdem, şunları kaydetti:

"Bu durum BM tarafından yakın tarihimizin 'en büyük yerinden edilme' durumu olarak nitelenmektedir. Sorunun başladığı günden bu yana Türkiye olarak iç savaştan kaçan bu insanlara yardımcı olabilmek için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Bugüne kadar Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısı 2 milyona yaklaşmıştır. Yaptığımız harcama tutarı toplamda 6 milyar doları aşmıştır. Devlet olarak ülkemizdeki Suriye vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını giderme adına gerekli adımlar tereddüt etmeden attık. Hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem de Sayın Başbakanımız her zaman mazlumların yanında yer almış ve doğruları söylemekten geri durmamıştır. Bunu söylemek acı da olsa 2 milyon Suriyeliyi misafir eden bu ülkenin üslendiği yükün, diğer ülkeler tarafından da paylaşılmaması ve hatta Türkiye'yi eleştiren yaklaşımlarla konuya bakılmasına anlam veremiyoruz. Uluslararası dayanışmaya acilen ihtiyaç duyulan böylesine önemli bir konuda uluslararası camianın harekete geçmekte çekingen durması üzücü olması kadar düşündürücüdür."

- Tüm ülkelere ve uluslararası camiaya harekete geçme çağrısı

Bakan Erdem, "Ne pahasına olursa olsun Suriyeli masumların, mazlumların yanında durmaya ve onlara yardımcı olmaya devam edeceğiz. Bu noktada uluslararası örgütleri ve ülkeleri insanlık adına harekete geçmeye ve daha fazla yardımda bulunmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

BM verilerine göre, bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışanların sayısının 300 bini aştığını belirten Erdem, ülkelerindeki siyasi ve ekonomik çatışmalardan kaçan bu insanlardan 2 bin 500'ünün göç yolunda hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

İnsanların hayatları pahasına da olsa ülkelerinden göç etmesi karşısında herkesin durup düşünmesi gerektiği vurgulayan Erdem, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu bir gerçek ki insanlarımıza iş ve aş sağlamakta başarısız olursak, dünyada artan eşitsizliklere çözüm bulamazsak, benzer tablolarla karşılaşmaya devam etmemiz kaçınılmazdır. 2015 yılı G20 Dönem Başkanlığı olarak bu trajedi karşında tüm ülkelere ve uluslararası camiaya, insanlık onuru için harekete geçmeleri çağrısında bulunmayı bir borç biliyoruz. Temenni ediyorum ki dönem başkanlığımız esnasında küçük de olsa bir giriş yaptığımız uluslararası göç konusu gelecekte G20'nin gündeminde yer alır ve uluslararası bir işbirliğinin çerçevesini oluşturabilir."

- "Genç istihdamını desteklemek hedef olmaya devam edecek"

Verimlilik, ekonomik büyüme, daha yüksek kişisel gelir ve daha fazla sosyal uyum için insan kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini anlatan Erdem, şunları kaydetti:

"Gençlik için daha iyi istihdam çıktılarını desteklemek, önemli bir G20 hedefi olamaya ve kapsayıcı gündemimizin ayrılmaz parçası olarak kalmaya devam etmektedir. Bu nedenle genç bireylerin mesleki eğitime yönlendirilmesini ve işe yerleştirilmelerini sağlayacak, uzun süre iş hayatından uzak kalmalarını engelleyecek somut faaliyetlere ayrı bir önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl Avustralya dönem başkanlığı sırasında kabul edilen taahhütler uyarınca, istihdam planlarımızın uygulanmasını yeni rapor şablonlarıyla izlemeye başladık. Böylelikle gerektiğinde politika taahhütlerimizi güncelleyebileceğiz. Kadınlar, gençler, eşitsizlikler ve iş yerlerinin güvenliği gibi çalışma hayatına ilişkin önemli önceliklere yönelik yoğunlaşmanın sürekliliğinin sağlanması için İstihdam Çalışma Grubu'nun çok yıllı gündem oluşturmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etmek isterim. Bu toplantı sonrasında kabul edeceğimiz Çalışma ve İstihdam Bakanları Ankara Bildirgesi'ni, G20 Antalya zirvesinde liderlerin değerlendirmesine sunacağız. Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı süresince, iş veren ve işçilerle sosyal diyaloğun önemli rolünün çalışmalarımızı zenginleştirildiğine hep inandık."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı