Fransa'daki Müslümanlar seçim kampanyalarına malzeme olmak istemiyor

Fransa'daki Müslümanlar seçim kampanyalarına malzeme olmak istemiyor

Fransa İslam Konseyi Başkanı Kbibech:- "Fransa’daki Müslümanlar, kendi dinlerinin eleştirilmemesini, ibadetlerinin parmakla gösterilmemesini istiyorlar"- "Fransa’da bazı adaylar Müslümanları dışlamak için laikliği araçsallaştırıyor"

PARİS (AA) - YUSUF ÖZCAN - Fransa İslam Konseyi (CFCM ) Başkanı Enver Kbibech, bu pazar yapılacak cumhurbaşkanı seçimine ilişkin Fransa’daki Müslümanların kendi dinlerinin eleştirilmemesini ve ibadetlerinin parmakla gösterilmemesini istediklerini söyledi.

Kbibech, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını ve özellikle kampanya sırasında Müslümanlarla ilgili söylemleri AA muhabirine değerlendirdi.

"Fransa’daki Müslümanlar kendi dinlerinin eleştirilmemesini, ibadetlerinin parmakla gösterilmemesini istiyorlar." ifadelerini kullanan Kbibech, Müslümanların Fransa’daki ve dünyadaki siyasetçilerin ekonomik ve sosyal konulardaki görüşlerinin yanı sıra İslam ve ibadet ile ilgili konulardaki görüşlerini de yakından izlediklerini belirtti.

Kbibech, ayrıca Müslümanların Irak, Suriye ve Filistin'le ilgili meselelerle de ilgilendiklerini anlattı.

"Fransa’da bazı adaylar Müslümanları dışlamak için laikliği araçsallaştırıyor." diyen Kbibech, o yüzden laikliğin hangi değerleri ve prensipleri içerdiğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Seçimler yaklaşırken Müslümanlara karşı nefret söylemelerin daha da artmasını beklediklerini aktaran Kbibech, ancak durumun beklendiği şekilde olmadığını söylemek gerektiğini vurguladı. Kbibech, şöyle devam etti:

"Marine Le Pen seçimlere yaklaşırken göçmenleri ve Müslümanları tekrar gündeme getiriyor. Seçim tartışmalarını bu konulara odaklamak istiyor ancak bu tür söylemler hakim değil ve insanlar dinlerinin seçim tartışmalarını merkezinde yer almasını istemiyorlar."

Kbibech, ayrıca oy kullanma hakkına sahip bütün Müslümanlara oy kullanmaları konusunda çağrıda bulundu.

- CFCM'nin bazı cumhurbaşkanı adaylarıyla görüşmesi

Kbibech, cumhurbaşkanı adaylarına bir mektup göndererek adaylara Fransa'daki Müslümanların beklentilerini ve endişelerini anlattıklarını belirterek, İslam ile terörün ayırt edilmesi gerektiği hususunda uyarılarda bulunduklarını bildirdi.

Müslümanların dışlanmasının kabul edilemez olduğuna dikkati çeken Kbibech, Müslümanların diğer vatandaşlar gibi aynı haklara sahip olduklarını kaydetti.

Kbibech, Sosyalist Partinin (PS) adayı Benoit Hamon, merkez sağın adayı François Fillon ve PS partisinin eski Ekonomi Bakanı ve bağımsız aday Emmanuel Macron ile görüştüklerini söyledi.

Kbibech, Fillon’un Müslümanların sıkı bir kontrol altında olmasını ve "totaliter İslam"la mücadele edilmesi gerektiğini savunması üzerine bu iki konu hakkında kendisine soru sorduklarını ifade etti. Kbibech, Fillon'u İslam ile ilgili kullandığı kelimelerden dolayı uyardıklarını vurguladı.

Fillon'un bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine dair söz verdiğini anlatan Kbibech, buna rağmen görüşmelerinden sonra bu konuda herhangi bir gelişme olmadığını belirtti.

Kbibech, görüşmede Hamon’un üniversitede başörtüsünün yasaklanmasına karşı olduğunu kaydetti.

Hamon’un cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda İslam Konseyi ile daha iyi ilişkiler kurmak istediğini dile getiren Kbibech, İslam’la ilgili konularda da yapılması gerekenleri yapacağını belirttiğini aktardı.

Kbibech, Macron ise görüşmelerinde laikliğin bütün dine mensup insanları koruyabilmesi gerektiği yönündeki sözlerini paylaştı.

- Fransa’da camilerin kapatılması

Ülkede 2015 ve 2016’da terör eylemlerinden sonra imamların zan altında kaldığını, bu yüzden toplumda pedagoji çalışmaları yaparak, Fransız toplumunun içindeki imamların imajının düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa’da camilerin kapatılması konusunu yakından izlediklerini dile getiren Kbibech, İçişleri Bakanlığının camilerinin kapatılması için ciddi delilleri olduğu şeklinde bilgi verdiğini belirtti.

Kbibech, İçişleri Bakanlığına imamın aşırı bir görüşe sahip olduğu için cemaatin mağdur edilmemesi gerektiğini söylediklerini aktaran Kbibech ayrıca İslam Konseyi olarak da Fransa’da birkaç caminin kapatılmaması için gerekli adımları attıklarını ifade etti.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :