Fransa'da genel seçime doğru

Fransa'da genel seçime doğru

Eşitlik ve Adalet Partisi Genel Başkanı Çolak:- "Gençler entegre olmadıklarında komüniteryenizmle suçlanıyor siyaset yapmak istediklerinde de sızmacılıkla suçlanıyor. Göçmen gençler zaman geçtikçe siyasetle daha çok ilgileniyorlar. Bu dikkate alınması ger

İSTANBUL (AA) - Fransa'da Türklerin ve yabancıların siyasete katılmasını teşvik etmek için kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ), ülkede haziranda düzenlenecek genel seçimlerde yarışacak.

Yeni bir siyasi parti olan PEJ, aşırı partilerin rağbet gördüğü siyasi arenada, Hollanda'daki Denk Partisi gibi, Avrupa'daki siyasi alanda kendilerine bir yol çizmeye çalışan genç göçmenlerden oluşuyor.

PEJ Genel Başkanı Şakir Çolak, AA muhabirine değerlendirmesinde, ülkedeki mevcut siyasi sistemin farklılıkları kabul etmediğine işaret ederek göçmen gençlerin beklentilerini karşılamak için yeni bir siyasi parti kurmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

PEJ mensuplarının, siyaseti bir meslek haline dönüştürmek yerine ülkedeki tartışma zeminini geliştirmek için bir araç olarak kullandığını ifade eden Çolak, hatta aralarından bazılarının Sosyalist Parti (PS) ve Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinden geldiğini kaydetti.

Çolak, söz konusu üyelerin bu partilerin kendi kabuğuna kapanmasının ardından ilk önce bağımsız liste oluşturduklarını daha sonra da PEJ'i kurma kararı aldıklarını belirtti.

PEJ'in kurucusu Hikmet Hüseyinbaş'ın yerine 2016'da geçen Çolak, Ocak 2015'te kurulan bu partiyle eşitsizlik ve haksızlıkla mücadele etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

PEJ, kurulduğundan bu yana çok sayıda bölgesel ve ulusal medyanın dikkatini çekerken bazı medya organları ise PEJ'i Türkiye'nin Fransa'daki ayağı olmakla suçluyor.

Bu suçlamalarla ilgili, "Biz Fransız siyasi bir partiyiz." diyen Çolak, "sıradan" olarak nitelendirdiği diğer partilerin Fransa'yı mevcut duruma sürüklediğini savundu.

Çolak "Bu partileri geleneksel olarak tarif etmek onlara değer kazandırır ancak bunlar ülkenin geçirdiği sorunların büyük kısmından sorumlu olan partilerdir. Bu partiler hiç üretken ve çözüm odaklı olmadıkları için sıradanlar." dedi.

Toplumda beraber yaşayabilmeyi sağlamak için PEJ'in siyasette radikal bir değişim önerisinde bulunduğunu vurgulayan Çolak, seçim çıkarları için toplumu bölmekten vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Le Nouvel Obs dergisi kısa süre önceki yayınında attığı manşette PEJ'den bahsetmek için "Erdoğan'ın partisi Fransa'ya nasıl sızdı?" başlığını kullanmıştı.

İddialara cevap veren Çolak, "Gençler entegre olmadıklarında komüniteryenizmle suçlanıyor siyaset yapmak istediklerinde de sızmacılıkla suçlanıyor. Göçmen gençler zaman geçtikçe siyasetle daha çok ilgileniyorlar. Bu dikkate alınması gereken bir gerçek." ifadelerini kullandı.

Çolak, bu gençleri marjinalleştirerek veya damgalayarak bir şeylerin ilerleyemeyeceğine dikkati çekerek kökenleri aşarak sosyal gelişme, haksızlık ve eşitsizlikle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler