Fransa'da çalışma yasası protestoları

Fransa'da çalışma yasası protestoları

Fransa'da dün düzenlenen protestolarda 214 kişi gözaltına alındı, bir kısmı ağır olmak üzere 78 polis yaralandı- Rennes'deki protestoda bir eylemci polisin attığı plastik mermi yüzünden bir gözünü kaybetti- Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve:- "Devlet, bu ş

STRAZBURG (AA) - Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün Fransa çapında düzenlenen çalışma yasası protestolarında şiddet olaylarına karışanlara hoşgörü gösterilmeyeceğini söyledi.

Cazeneuve, Strazburg'daki polis ve jandarma ekiplerini ziyaretinde dünkü olaylara ilişkin konuştu.

Ülke çapında 200 farklı noktada düzenlenen eylemlerde 214 kişinin gözaltına alındığını, bir kısmı ağır olmak üzere de 78 polisin yaralandığını duyuran Cazenevue, sorumluların cezasını çekeceğini dile getirdi.

"Devlet, bu şiddettin sorumlularına, zerre kadar müsamaha göstermeyecektir" diyen Cazeneuve, mart başından beri yapılan 4 protestoda toplam gözaltına alınanların sayısının bin 961 olduğunun da altını çizdi.

Protestolarda şiddet olaylarına neden olan ve polise saldıran grupların devlet ve cumhuriyet değerlerinden nefret ettiğini belirten Cazeneuve, sorumlular hakkında gerekenin yapılacağının yineledi.

Rennes'deki protestoda ise 20 yaşındaki bir göstericinin polisin attığı plastik mermi nedeniyle gözünü kaybettiği öğrenildi.

Protestoların organizatörlerinden Fransız İşçi Konfederasyonu (CGT) ülke çapında gösterilere katılımın 500 bin olduğunu duyursa da polis katılımın 170 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

Gösterilerin özellikle Paris, Nantes ve Rennes ayağında bazı gruplar polise saldırmış, polis de karşılık olarak göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle cevap vermişti.

Fransız medyasında yer alan bazı haberlerde, polis, göstericilere çok sert müdahale ettiği gerekçesiyle eleştirilirken bazı şehirlerde metrolara gaz bombası atmakla suçlandı.

Dünkü eylemlerde polisin göstericilerle daha etkin müdahale edebilmek için insansız hava araçlarını test etmeye başladığı da görüldü.

AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre polis, eylem boyunca göstericilerin üzerinde insansız hava aracı uçurarak protestoyu havadan da takip etti.

Protestocular önceki gün de aralarında dünya tiyatrosunun en önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris'teki Comedie-Française'in de bulunduğu altı tiyatro binasını işgal etmişti.

Daha çok liseli gençler ve işçiler de çalışma yasası protestolarına Paris'in ünlü meydanlarından Republique'te, "Gece Ayakta" eylemleri yaparak ve meydanda gece boyunca bekleyerek destek veriyor.

Republique Meydanı'nda 31 Mart 2016'dan beri düzenlenen "Gece Ayakta" eylemlerinde zaman zaman polis ile göstericiler arasında da çatışmalar yaşanıyor.

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

Yasa tasarısı, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

Tasarıya karşı son 2 ayda 4 kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :