Formasyon uygulamasına  TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Formasyon uygulamasına TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

YÖK’ün özellikle İlahiyat Fakültelerini mağdur eden pedagojik formasyon uygulamasına akademisyen ve öğrencilerden tepki yağıyor. Prof Dr. Orhan Çeker, “Öğretmenlik tecrübeyle olur” dedi

İlahiyat Fakültesi mezunlarına YÖK'ün bu yıl ilk defa uygulamaya koyduğu 'pedagojik formasyon' kontenjanı binlerce ilahiyat mezununu tedirgin ederken, diğer fakültelerden de tepkiler gelmeye başladı. Binlerce öğrenci "İlahiyat fakültelerine eğitim döneminde formasyon verilmesini istiyoruz; İmam-Hatip Liseleri’nde ve İmam-Hatip Ortaokulu’nda öğretmenlik yapabilmek istiyoruz" diyerek uygulamaya tepki gösterdi. İlahiyat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Azimli ve İlahiyat Öğrenci Platformu NEÜ İlahiyat Öğrenci temsilcisi Murat Yıldırımel YÖK'ün mağduriyetini gazetemize değerlendirdiler. Orhan Çeker, "Öğretmenlik tecrübe işidir formasyonla olmaz" derken Mehmet Azimli, "Türkiye genelinde 100 tane İlahiyat Fakültesi açıldı. Bunlar zamanında hesaplanmalıydı, planlamalar en az 10 yıllık olmalı" ifadesini kullandı. Öğrenci temsilcisi Yıldırımel ise "mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi. İlahiyat Fakültesi mezunlarına, eğitimleri esnasında ideolojik yaklaşımlarla Pedagojik Formasyon derslerinin verilmeyişi, mezuniyetlerinden sonra da Pedagojik Formasyon kontenjanlarının yetersiz oluşu sebebiyle binlerce Pedagojik Formasyon alamayan İlahiyat mezunları mağdur oluyor.

pedagojik-formasyon-(2).jpg

"ÖĞRETMENLİK KABİLİYET İŞİDİR"

'Öğretmenlik tecrübeyle olur' diyen Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof Dr. Orhan Çeker, İlahiyat Fakültelerinde eğitim gören bir öğrencinin otomatik olarak formasyon dersini de almış olması gerekir. Bu durum eğitim esnasında harici 3-4 ek ders verilerek halledilebilir. Ben 40 yıllık öğretmenim, bizim zamanımızda öğretmenlik sertifikası diplomayı alırken verilirdi. Üstelik öğretmenlik, kabiliyet ve tecrübe işidir. Bir insanda kabiliyet yoksa zaten öğretmenlik yapamaz. Bu tecrübe de eğitim sırasında genel psikoloji ve genel öğretmenlik bilgisiyle halledilebilir. Hatta Bu 2-3 dersin yanında 2-3 hafta da stajyerlik gibi öğretmenlik yaptırılarak bu sorun giderilebilir. Böyle bir tezat olabilir mi? Hem Din Kültürü alanında öğretmen açığı var hem de önünüze engel konuluyor" ifadesini kullandı.

pedagojik-formasyon-(1).jpg

BU HESAPLAMA ÖNCEDEN YAPILMALIYDI         

'Türkiye'de son yıllarda 100'e yakın ilahiyat açıldı, bu durum önceden hesaplanmalıydı' diyerek tepki gösteren Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Azimli ise, “Bu uygulama kabul edilemez. Son yıllarda Türkiye'de 100'e yakın ilahiyat fakültesi açılarak bolca kontenjan verildi. Bu fakülteler onbinlerce mezun verdi. Şimdi ne olacak? Türkiye'de İlahiyat Fakültelerini bir zamanlar Ziraat Fakültelerinin düştüğü duruma düşürdüler. Aynı zamanda bu okullarda kalite de düştü. Bir yandan formasyon diyorsunuz bir yandan da KPSS'ye sokuyorsunuz. Zaten öğrenci KPSS'den yeterli puanı alamazsa öğretmen olmayacak. Formasyon da neyin nesi? Bir de formasyonu ancak eğitim fakültesinden alabilecekler. Yani eğitim fakültesi olmayan illerde de farklı sıkıntılar gündeme geliyor. Şöyle ki; Çorum'da Eğitim Fakültesi olmadığı için öğrenciler Amasya'ya gitmek zorunda kalıyor. Bu sadece bir eziyettir" dedi.

"BU UYGULAMAYLA ÖNÜMÜZÜ KAPATTILAR"

"Bu daha başlangıç,  YÖK, İlahiyat Fakültelerine, seneye yüksek lisans şartı getirme hazırlığında" ifadesini kullanan İlahiyat Öğrenci Platformu NEÜ İlahiyat Temsilcisi Murat Yıldırımel ise, "Biz 5 sene lisans eğitimi alıyoruz ve bu konuda yeterliyiz. Bu yıl NEÜ Eğitim Fakültesi’ne 350, İlahiyat'a ise sadece 50 kontenjan ayrılmış. Bölümde zaten istihdam açığı var ve buna rağmen YÖK'ün bu uygulamasını anlamak zor. Bu durumu kabul etmiyoruz. Önce bölüme her yıl 600 öğrenci alıyorsunuz sonra da "5 seneyi boşuna okudunuz" diyorsunuz. Üstelik biz bu formasyonu alamazsak sadece kamuda değil özel sektörde de çalışamayacağız. Çünkü özel sektörde de birçok yer formasyon şartı arıyor. Dolayısıyla YÖK bu uygulamayla bizim önümüzü tamamen kapattı" diye konuştu. Öte yandan Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliğinde okuyan öğrenciler formasyon eylemi yaptı.  Pedagojik Formasyon eğitimin 15 bin kontenjan ile sınırlandırılmasına tepki gösteren Selçuk Üniversitesi (S.Ü) Fen Edebiyat Fakültesi'nde ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği'nde okuyan yaklaşık 500 kişilik öğrenci grubu, S.Ü Rektörlük binası önünde formasyon eylemi yaptı. Rektörlük binası önünde slogan atan öğrenciler daha sonra bir basın açıklaması yaptı.  M.Ali Elmacı-Memleket