Fiyatlar artacak balonu da söndü! Satışlar durmak üzere

Fiyatlar artacak balonu da söndü! Satışlar durmak üzere

Türkiye'de hızla yükselen enflasyon ve Merkez Bankası'nın son faiz artışları, perakende satışlarını etkiliyor.

Türkiye'de yaşanan enflasyonun hızla yükselmesi ve Merkez Bankası'nın son dönemde faiz artırımına gitmesi, perakende satışlarını olumsuz etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, ağustos ayında perakende satış hacmi yüzde 4,7 azaldı. Bu durum, vatandaşların alışveriş alışkanlıklarını ciddi şekilde etkiliyor.

Enflasyon Kaygısıyla Tüketim Hareketlendi

Enflasyonun hızla artması, vatandaşları ihtiyaçlarını önceliklendirmeye yönlendirirken, harcamaların "fiyatlar daha da yükselecek" endişesiyle gerçekleştirildiği görülüyor. Ancak son aylarda Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi, bu durumu değiştiriyor. İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, bu gelişmeyi "Bazı sektörler acil kod duyurusu yapıyor. Bu yönüyle de dikkatli gidilmesi gereken bir süreç tabii ki." şeklinde değerlendirdi.

Elektrikli Eşya ve Mobilya Sektöründe Büyük Düşüş

Ağustos ayında perakende satışlarda en büyük düşüş, elektrikli eşya ve mobilya sektöründe yaşandı. Bu kategoride satış hacmi yüzde 17,2 gerilerken, otomotiv yakıtı yüzde 9, tıbbi ürünler ve kozmetik ise yüzde 6,6 oranında azaldı. Bilgisayar ve kitap satışları yüzde 2,7, internet satışları da yüzde 1,8 daraldı.

İktisatçılardan Dikkat Çeken Uyarı

Alçın, "Talebin kısılması enflasyon açısından önemli. Bizim enflasyon talep çekişli bir enflasyon değil, maliyet itişli bir enflasyon. Sadece talebi kısarken ani bir durgunluk yaratılabilir." uyarısında bulundu.

Gıda, içecek ve tütün grubu satışlarında ağustos ayında yüzde 0,1'lik kısmi bir artış görülürken, tekstil, giyim ve ayakkabı satış hacminde ise yüzde 0,6'lık bir yükseliş kaydedildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.