Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Çin ziyareti

Filipinler Devlet Başkanı Duterte'nin Çin ziyareti

Çin ve Filipinler, Güney Çin Denizi anlaşmazlıklarının uygun şekilde ele alınması konusunda mutabık kaldı

PEKİN (AA) - Çin ve Filipinler, Güney Çin Denizi anlaşmazlıklarının uygun şekilde ele alınması konusunda ortak karara vardı.

Resmi ziyaret kapsamında Çin'de bulunan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından taraflar arasındaki görüşmede, Şi ve Duterte, ikili ilişkilerde bütünüyle gelişme ve ilerleme elde edilmesinin yanı sıra aralarındaki tartışmalı Güney Çin Denizi anlaşmazlıklarının uygun şekilde ele alınması konusunda fikir birliğine vardı.

Şi, Duterte'nin Çin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki ülke ilişkilerinde oluşan çıkmazlara rağmen Çin ve Filipinler’in dostluğuna ve işbirliğine yönelik istekliliklerinin değişmediğini söyledi.

Şi, ayrıca, Güney Çin Denizi konusundaki anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla görüşülmesinin ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişimi için önemine işaret etti.

Filipinler ile ilişkiye yüksek derecede önem verdiklerini dile getiren Şi, Filipinler'le iyi ortak olmayı istediklerini ve sağlam siyasi güven ve kazan-kazan işbirliği çerçevesinde çalışmaya da hazır olduklarını kaydetti.

Duterte de görüşmede, Çin-Filipinler ilişkisinin "bahar dönemi" yaşadığını bildirdi.

İki devlet başkanının temaslarının ardından yapılacak törende, telekomünikasyon, demiryolu ve turizm gibi yatırım anlaşmalarına ek olarak ikili ilişkiler çerçevesinde biri dizi anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Duterte'nin temaslarında taraflar arasında askeri işbirliğinin de gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Duterte, temaslara çerçevesinde Başbakan Li Kıçiang ve Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Cang Dıciang ile de görüşecek.

Duterte'nin Çin ziyareti öncesi taraflar, ilişkilere Güney Çin Denizi meselesi üzerinden bakılmaması gerektiğinin altını çizerek, bu sorunun görüşmelere gölge düşürmemesi konusunda hassasiyetlerini dile getirmişti.

Duterte'den bir önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı. Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, "Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu" yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Filipinler eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :