FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe davası"

FETÖ'nün İstanbul'daki "ana darbe davası"

Mahkeme Başkanı Karaca, tutuklu sanık Kurmay Albay Sadık Cebeci’nin savunması sırasında emniyette kötü muameleye maruz kaldığını iddia etmesine tepki gösterdi- Karaca'nın "Bu kadar mağduriyetler var, 89 şehit var, kendi mağduriyetlerini anlatma burada." i

​İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe davası"nın tutuklu sanıklarından Kurmay Albay Sadık Cebeci'nin savunması sırasında emniyette kötü muameleye maruz kaldığı iddiasına Mahkeme Başkanı Cem Karaca'nın tepkisine alkışla karşılık veren izleyicilerle sanık avukatı arasında tartışma çıktı.

İstanbul 14. AĞır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan büyük salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan eski 47. Motorize Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Sadık Cebeci savunma yapıyor.

Kanunsuz bir eylem içinde olmadığını öne süren Cebeci, "Bana verilen her emri kanunlar çerçevesinde yaptım. Yüz kızartıcı hiçbir eylemde bulunmadım. Son iki yıl içerisinde terör saldırısı olacağı yününde çok sayıda ihbar aldığımız için KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi) kapsamında sürekli hazır bulunuyorduk." dedi.

İstanbul'da KOKTOD kapsamında görevli üç alayın bulunduğunu ifade eden Cebeci, 47. Alay Komutanlığında bu alaydan birisi olduğunu anlattı.

- "Talimatları Albay Muzaffer Düzenli'den aldım"

Kendisine görevi Albay Muzaffer Düzenli'nin tebliğ ettiğini savunan Cebeci, savunmasında şu iddialarda bulundu:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığında Kurmay Albay Muzzaffer Düzenli, bana KOKTOD kapsamında alayımdaki birliklerimin görevlendirileceğini söyledi. AK Parti İl Başkanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Yenikapı'ya birlik sevki bu görevlendirmelerden biriydi. Emir gelince birlikleri söylenen yerlere sevk ettim. Sayın Cumhurbaşkanı'nın konuşmasına kadar öyle bir darbe girişiminden haberim yoktu. Konuyu anladığımda görevlendirdiğim personelleri geri çağırdım."

- "Darbe toplantısına katılmadım"

Tutuklu sanık Cebeci, herhangi bir darbe toplantısına katılmadığını iddia ederek, şunları söyledi:

"Albay Düzenli, beni 2. Zırhı Tugay Komutanlığına davet etti. O gün askeri kışlaya davet edilmem ve diğer görevli komutanları kışlada görmemde herhangi bir olumsuz durum fark edemedim. Başka alay komutanları da orada bulunuyordu. Terör saldırısı konusu ifade edildiği için bu durumu da yadırgamadım. Düzenli'nin Suriye ve DEAŞ konularını konuştuğunu hatırlıyorum. Bir toplantı yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Ben herhangi bir toplantıya katılmadım. Albay Düzenli, yapılan görevlendirmelerde sıralı amirlerin bilgisi olduğunu, ayrıca
Hava Harp Okulundan bazı öğrenci subaylarının da görevlendirilebileceğini bildirmişti. Ben herhangi bir toplantıya katılmadım, toplantının yapıldığına da şahit olmadım."

Cebeci, Hava Harp Akademileri Komutanlığından gelen öğrenci subayları rastgele birliklere dağıttığını savunarak, bu kişileri tanımadığını öne sürdü.

Sanık Sadık Cebeci, görevlendirdiği personelin herhangi bir eyleme karışmaması için uyarılarda bulunduğunu dile getirerek, Harp Akademilerden bazı subay öğrencilerin olaylara karışmasından sorumlu tutulamayacağını savundu.

- İşkence iddiaları salondakilerin tepkisini çekti

Savunmasının devamında gözaltına alındıktan sonra emniyette kötü muamele gördüğünü iddia ederek, bazı ifadelerini bu şartlar altında verdiğini anlatan Cebeci'ye, Mahkeme Heyeti Başkanı Cem Karaca, "Bu kadar mağduriyetler var, 89 şehit var, kendi mağduriyetlerini anlatma burada. Bunlar başka konular. Size yöneltilen suçlamaları anlatın. Size işkence yapan polisleri yargılamıyoruz burada. Kötü muamelelerle ilgili savunma yapmana gerek yok." dedi.

Duruşmayı izleyen bazı şehit yakınları, gazi ve izleyiciler, Mahkeme Heyeti Başkanı Karaca'nın bu sözünü alkışladı.

Başsavcıvekili Fatih Karakuş da sanığın kötü muamele iddialarına ilişkin, "İşkence altında ifade verdiğini söyleyerek bu davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) döneceğini düşünüyorsan yanılıyorsun." diyerek tepki gösterdi.

İzleyicilerin bunu da alkışlaması üzerine araya giren sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, mahkeme heyetinden alkış yapılmasına izin vermemesini istedi.

Avukat Dizdar, "Alkışı nasıl durdurabilirim." diyen Başkan Karaca'ya itirazlarını sürdürdü.

Bunun üzerine duruşmayı izleyen bazı şehit yakını, gazi ve izleyici bölümüne oturanlar, Dizdar'a tepki gösterdi.

Dizdar ile tepki gösterenler arasında sözlü atışmanın sürmesi üzerine duruşma salonunda kısa süreli kargaşa yaşandı.

Bazı izleyiciler de Dizdar'ın tepkisini sürdürdüğü avukatların olduğu bölüme geçmek istedi.

- Vatandaşları Külünk sakinleştirdi

Duruşma salonunun güvenliğini sağlayan jandarma ekipleri, izleyicilerin, avukatların bulunduğu bölüme geçmesine izin vermedi.

Duruşmayı izleyen AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de buradaki vatandaşların yanına giderek, "Bu oyunlara gelmeyin, vakur durun, Adaletin sağlanmasına yardımcı olun. Yoksa bunların oyununa geliriz." diyerek duruşmayı izleyenleri sakinleştirdi.

Bu tartışmanın ardından savunmasını tamamlayan sanık Cebeci'nin çapraz sorgusuna geçildi. Duruşma, sanık Cebeci'nin çapraz sorgusuyla sürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :