FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Eski Fas Dışişleri Bakanı Osmani:- "Darbeyi püskürtmede en büyük rolü Türk halkı üstlendi. Bu da demokrasi ve istikrarı korumak için halklara önemli görevler düştüğünü gösteriyor"- "Gerçekleşmesi halinde darbenin zararı sadece Türkiye'ye değil, tüm bölgey

İSTANBUL (AA) - Fas'ın eski Dışişleri Bakanı Sadeddin el-Osmani, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi başarılı olsaydı bundan sadece Türkiye'nin değil tüm bölgenin zarar göreceğini söyledi.

İstanbul'da bulunan Osmani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki darbe girişiminin engellenmesinde halkın demokrasi bilincine vurgu yaptı.

Osmani, "Darbeyi püskürtmede en büyük rolü Türk halkı üstlendi. Bu da demokrasi ve istikrarı korumak için halklara önemli görevler düştüğünü gösteriyor. Türkiye güçlü ve istikrarlı bir ülke olmasının yanı sıra yüzyıllara dayanan köklü bir demokrasi tecrübesine sahip." diye konuştu.

Gelişmeleri 15 Temmuz'dan bu yana yakından takip ettiklerini ve Fas'ın ilk andan itibaren Türk halkının yanında yer aldığını ifade eden Osmani, "Gerçekleşmesi halinde darbenin zararı sadece Türkiye'ye değil, tüm bölgeye olacaktı." dedi.

Osmani, halkın karşı duruşuyla girişimin engellenmesinin bölgedeki etkileri konusunda da, "Türkiye'deki darbe girişiminin püskürtülmesi, Suriye devrimini olumlu etkileyecek ve Yemen'deki darbenin başarısız kalmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin demokrasi mücadelesinin bölge için örnek olduğunu vurgulayan Osmani, şöyle devam etti:

"İktidar ve muhalefeti oluşturan siyasi partiler ile halk bilinçli olduğu sürece demokrasi ve meşruiyeti hedef alan her türlü darbe boşa çıkacaktır. Askeri darbelere karşı ülkeleri korumanın tek yolu, sivil ve demokratik kurumları daha çok güçlendirmenin yanı sıra krizlerin çözümünde bölge istikrarını sağlamak için iş birliği yapmaktır."

Ortadoğu'daki bazı ülkelerde yaşanan sancıların ardından istikrarın gelmesi temennisinde bulunan Osmani, Fas'ın demokrasi yolculuğuna ilişkin ise şunları kaydetti:

"Fas demokrasi alanında güven verici ciddi adımlar attı. Askeri darbenin yaşandığı 1972'de bütün askeri kurumlar Kral'ın denetimine alındı ve asker de siyasetten elini çekerek gelişmiş ülkelerde olduğu gibi asıl işi olan sınırları koruma görevine odaklandı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :