FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Batı Balkan ülkelerindeki Türk kurumlarının temsilcileri ile vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi

SARAYBOSNA (AA) - Batı Balkan ülkelerindeki Türk kurumlarının temsilcileri ile vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişimine tepki gösterdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Saraybosna Koordinatörü Hüseyin Şanlı, darbe girişiminin gerçekleştiği gece Bosna Hersek'te de en az Türkiye'deki kadar endişeli bir bekleyişin olduğunu belirterek, o gece Boşnaklarla meydanlara çıkarak, Türkiye'ye destek olduklarını ifade etti.

Darbe girişiminin, Türk halkının ve Türkiye'deki demokratik yapının hiçbir şekilde zayıf ve küçük bir rüzgarla yıkılamayacağını gösterdiğini aktaran Şanlı, girişimin Türkiye'yi daha da güçlendirerek geleceğe hazırlayacağını vurguladı.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız da Türkiye'nin yaşananlardan güçlenerek çıkacağını vurgulayarak, bu olayla birlikte devlete ve vatana sadakati bir kez daha gösterdiklerini bildirdi.

Saraybosna Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı ise bu olayların yaşandığı günlerde, milletin hukukunu korumak için üzerine düşeni yapmasının en büyük vecibe olduğuna işaret ederek, "Her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı millet ile beraberiz." dedi.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Prof. Dr. Yücel Oğurlu da Türkiye'nin bir felaket senaryosunun eşiğinden döndüğünü belirterek, devletin imkanlarını ve dini değerleri kullanarak örgütlenen grubun, Türkiye'de günlük siyasetten uluslararası dış politikaya kadar her noktaya müdahale etmeye başlayarak, gerçek yüzünü gösterdiğini kaydetti.

- "Yolunuz, yolumuzdur"

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı da Türkiye'nin, tarihinde eşi görülmemiş bir ihanetin doğurduğu kalkışma yaşadığına işaret ederek, "Türk milletinin ve güvenlik güçlerinin dirayetli ve hamiyetli duruşu sayesinde bu darbe girişimi akamete uğratıldı." değerlendirmesinde bulundu.

TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki de darbe girişiminin başlatılmasında bugüne geçen süre zarfında Türk milletinin İslam aleminin kaderini değiştirecek bir duruş sergilediğini ve sergilemeye de devam edeceğini ifade etti.

Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Salih Gültekin de darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Yolunuz, yolumuzdur." dedi.

Yaşananların FETÖ'nün Türkiye'ye ve dünyaya musallat, nasıl bir cerahat olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Gültekin, "Bu alçak darbe girişiminin, hain FETÖ'nün tamamen temizlenebilmesi için bir fırsat olduğuna inancım tamdır." ifadelerini kullandı.

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş da "Sivil ve suçsuz vatandaşların üzerine kurşun sıkan bu ihanet şebekesini lanetliyorum." diye konuştu.

TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin de Türkiye'nin bağımsızlığına kast eden ihanet çetesinin en ağır şekilde cezalandırılması için her türlü fedakarlığa hazır olduğunu belirtti.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker de mesai saatlerinde çalışıp mesai dışında ise "Karıncanın ateşi söndürmek için su taşıması misali" demokrasi nöbeti tuttuklarını bildirdi.

TİKA Priştine Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü de "Bu acımasız terör örgütünün, kendi çıkarlarını ve kendilerini kontrol edenlerin çıkarlarını korumak adına yeri geldiğinde amaçlarını gerçekleştirmek için nasıl her yolu mübah gördüğüne bu olayla milletimizin tamamı ve tüm dünya yakından şahit olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

TİKA Belgrad Koordinatörü Mehmet Bayrak ise darbe girişiminin Türkiye'nin istikrarını zedelemeyi, devletin bütünlüğünü ve milletin birlikteliğini bozmayı hedeflediğini vurgulayarak, Türk halkının, "Tek devlet, tek bayrak, tek vatan ve tek millet" anlayışıyla hareket ederek, kurgulanan bu oyunun figüranlarına gerekli dersi verdiğini kaydetti.


- Vatandaşlar da tepkili


Bosna Hersek'te ticaretle uğraşan Habil Mert, darbe girişimine karşı halkın omuz omuza vermesini gururla izlediklerini belirterek, kendi halkına kurşun yağdıran bir zihniyetin, ne kendi halkına ne de diğer halklara yarar getireceğini vurguladı.

Darbe girişimini gerçekleştiren kadroları "hain" olarak nitelendiren Mert, "Bizler ticaretle meşgul insanlarız. Darbe akşamı yaşadıklarımız bize olumsuz hisler oluşturdu. Ailelerimize ulaşma noktasında sıkıntı ve ciddi bir gerginlik yaşandı. Bu hainlere gerekli şekilde halkımızın cevap verdiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Saraybosna'da işletmecilik yapan Eser Kayan da siyasi görüşe bakmaksızın, darbeye karşı bir duruş sergilediklerini belirterek, bu girişimin başarılı olması halinde sadece Türkiye'deki Müslümanların değil, dünyadaki Müslümanların da zarar göreceğini kaydetti.

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :