FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Şener: - "15 Temmuz hareketi, Türkiye'de Müslüman halkın değerlerine, devletine, geleceğine, hak ve hürriyetine ne kadar sahip çıktığını destansı bir şekilde göstermiş ve dünyaya, tarihe şanlı bir tavır ortaya koymuşt

EDİRNE (AA) - Sosyologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, halkın, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı değerlerine, devletine, geleceğine, hak ve hürriyetine ne kadar sahip çıktığını destansı bir şekilde gösterdiğini belirtti.

Şener, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz'da Türkiye'de yabancı güçlerin desteğiyle bir darbe girişimi yapıldığını hatırlatarak, ordu içinden bir grup askerin, Mehmetçiği yanıltarak halka karşı silah kullanmasına ve ülkenin seçilmiş yöneticilerini öldürmeye çalışmasına teşebbüs edilmesini "hıyanet" olarak niteledi.

Türkiye'nin farklı siyasi görüşlere sahip halk kitlelerinin, darbe teşebbüslerinin ülkeye fayda getirmeyeceğini anladığını, darbe girişimlerinden bıktığını ve darbenin başladığı andan itibaren sokaklara çıkarak hükümetine ve değerlerine bağlı olduğunu, ülkeye sahip çıktığını ifade ettiğini aktaran Şener, şunları kaydetti:

"Bu hareket, hükümet ve yetkili makamların halkın değerlerini ve geleceğini yeniden değerlendirilerek, toplumsal sistemin yeniden gözden geçirilmesini ve çeşitli kurumlarda ortaya çıkan zaaf ve yetersizlikleri gidermesini sağlamalıdır. Toplumun sistem ve kurumlarının ilmi ve kültürel kadrolar tarafından yeniden ciddi bir şekilde değerlendirilmesi ve toplumun kendi medeniyet kodlarına doğru yönlendirilmesi gerekir. Artık, hangi kültür ve medeniyetin insanı olduğumuzun farkına varılması ve kendi değerlerimize uygun olmayan hukuki, siyasi, ahlaki ve sosyolojik yapıların düzenlenmesi gerekir. Bu tür bir yönelişin eksikliği, şu an belli ölçüde yaşadığımız sağlıklı toplum anlayışının kaybolmasına yol açabilir ve yeni problemlere yol açabilir."

Darbeye teşebbüs edenlerin en ağır şekilde cezalandırılmalarının önemine işaret eden Şener, "15 Temmuz hareketi, Türkiye'de Müslüman halkın kendi değerlerine, devletine ve geleceğine nasıl sahip olduğunu, hak ve hürriyetine ne kadar sahip çıktığını destansı bir şekilde göstermiş ve dünyaya, tarihe şanlı bir tavır ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Sami Şener, bu kişilerin hayatlarını halkın vergisiyle sürdürmesinin doğru olmayacağını ifade ederek, bu kişilerin cezasının idam olması gerektiğini kaydetti. Şener, darbeye karşı çıkarak kahramanca şehit olan 161 kişinin hakları ve hayat tazmininin, darbeye girişen üst düzey kişilerin mal varlıklarından karşılanması gerektiğine dikkati çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler