FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Anadolu Yazarlar Birliği: - "AYB Yönetim Kurulu ve bu milletin birer ferdi olarak, her durum ve şartta, kimin tarafından ve kime karşı yapıldığına bakmaksızın demokrasi dışı her teşebbüsün karşısında kararlılıkla duracağız. Özellikle halka, halkın değerle

İSTANBUL (AA) - Anadolu Yazarlar Birliği (AYB), Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe girişimini kınadı.

AYB'den yapılan açıklamada, 15 Temmuz akşamı Türkiye'nin bir anda tarihte geriye gittiği, ülkenin bu kuşağının hiç de görme ihtimali olmadığı düşünülen olaylara, görüntülere sahne olduğu belirtildi.

Ordunun bir bölümünün, kendi geleneğini sürdürmek için tankları yollara sürdüğünün aktarıldığı açıklamada, "Anlaşılan bu sefer sadece halka ve devlete değil, ordunun komuta kademesine rağmen tertiplenen bu kalkışma sabahı göremese de 161 canı yitirmemize yol açtı. AYB olarak, millet iradesine karşı yapılan bu alçak teşebbüsü nefretle lanetliyor ve bu vesileyle demokrasi dışı her girişimin karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Türkiye'nin siyasi tarihinde 12 Eylül ile son bulduğunu düşünülen askeri darbeler ve sonrasında postmodern diye adlandırılan toplumsal operasyonların her birinin belli bir siyasi grubu hedef alıyor göründüğüne değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Bilinmektedir ki esasında millet iradesini hedef almaktadır. Bu nedenle iktidarda kimin bulunduğuna bakılmaksızın ilkesel olarak her türlü askeri müdahalenin karşısında yer almak, demokrasiyi içselleştirmiş olmanın da ön şartıdır. Bu çerçevede başta ülkemizin aydınları, yazarları ve sanatçıları olmak üzere tüm kesimlerin bu girişimlere karşı 'ama'sız, 'fakat'sız bir şekilde ve çok daha net olarak tavır alması gerektiğinin altını önemle çizmek isteriz."

Açıklamada, bazı yapıların emellerine ulaşabilmek için toplumsal kutuplaşma ve gerilim zemini oluşturduklarına vurgu yapılarak, şu değerlendirme yapıldı:

"Bu zeminden hareketle giriştikleri psikolojik harp yöntemleri ve algı operasyonları, zaman zaman toplumsal kırılmalara yol açmış ve birçoğumuzu gelecek adına ümitsizliğe sevk etmiştir. Fakat ne mutlu ki, dün gece ülke çapında oluşan manzara milletimizin demokrasiye olan inanç ve bağlılığını en yüksek seviyede ortaya koymuştur. Yapılmak istenenin sadece bir kişi ya da partiye karşı değil, bizzat kendisine karşı olduğu bilinciyle topyekün meydanları dolduran, tankların karşısında dimdik duran halkımız demokratik bilinç sivil itaatsizlik noktasında rüşdünü ispat etmiştir."

Medyanın ve siyasi partilerin darbe girişimi sırasında halkın yanında olarak başarılı bir sınav verdiklerine de değinilen açıklamada, "AYB Yönetim Kurulu ve bu milletin birer ferdi olarak ve bu milletin birer ferdi olarak, her durum ve şartta, kimin tarafından ve kime karşı yapıldığına bakmaksızın demokrasi dışı her teşebbüsün karşısında kararlılıkla duracağız. Özellikle halka, halkın değerlerine savaş açan yapı ve örgütlere karşı her zaman halkın safında yer alacağız." ifadeleri kullanıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler