FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Avusturya Başbakanı Kern:"Hukuk devletinde güç kullanılması çözüm değil. Türkiye, gecikme olmadan diyalog ve hukukun üstünlüğüne geri dönmeli"

VİYANA (AA) - Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türkiye'deki darbe girişimi ile ilgili olarak "Hukuk devletinde güç kullanılması çözüm değil." dedi.

Kern, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, FETÖ'nün darbe girişiminde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu. Hukuk devletinde şiddetin kabul edilemeyeceğini belirten Kern, vatandaşların özgürlüğü ve güvenliği için hukukun üstünlüğü ve demokratik seçimlere saygı gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti. Kern, "Hukuk devletinde güç kullanılması çözüm değil. Türkiye, gecikme olmadan diyalog ve hukukun üstünlüğüne geri dönmeli." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise insan hayatının korunması, hukukun ve demokrasinin üstünlüğüne saygı için "anayasal düzene geri dönülmesi" çağrısı yaptı. Kurz, Türkiye'deki zor ve gergin siyasi durum nedeniyle endişeli olduğunu belirtti.

Avusturya medyası, Türkiye'deki darbe girişimine geniş yer ayırdı.

Heute gazetesi "Türkiye'de darbe girişimi" başlıklı haberinde Ankara ve İstanbul'daki çatışmalarda yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Darbenin püskürtüldüğü aktarılan haberde, Fettullahçı Terör Örgütü mensuplarının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Der Standard gazetesinden Markus Bernath ise "Türk halkının zaferi" başlıklı yorumunda, "Vatandaşlar karşısında darbe girişiminde bulunan darbeci ordu başarısız oldu." ifadelerini kullandı. Darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine kısa sürede çöktüğünü savunan Bernath, "Bu tarihi bir zaferdir: Türk Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir darbe girişimi, insanların karşı çıkmasıyla başarısız oldu." değerlendirmesi yapıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :