FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine dünyadan tepkiler

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çarıkçı: - "BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin'in açıklamasında dile getirilen Türkiye’nin darbecilere karşı almakta olduğu yasal tedbirler ve kovuşturmalar hakkında

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad Hüseyin'in Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin açıklamalarına Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı tepki gösterdi.

Büyükelçi Çarıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin'in açıklamasında dile getirilen Türkiye’nin darbecilere karşı almakta olduğu yasal tedbirler ve kovuşturmalar hakkındaki önyargılı ve kabul edilemez ifadeleri tümüyle reddediyorum. Bu tür ifadeler, darbe teşebbüsünde bulunanlara destek vermekle eşanlamlıdır. Bu açıklamanın, Türkiye'yle ilgili daha önceki açıklamalar gibi yanlı bir bakışla kaleme alındığını, doğruluğu kanıtlanmamış mesnetsiz iddialara dayandığını esefle görüyorum." dedi.

Çarıkçı, "Bugünkü açıklamada darbe girişiminin açıkça kınanmaması, demokrasi şehitleri ile darbecilerin aynı kefeye konularak sadece genel olarak can kayıpları nedeniyle yaşanan üzüntünün belirtilmesiyle yetinilmesi, Türk halkının demokratik olgunluğunu bir kez daha ispat eden kahramanlığına adeta günah savarcasına kısmen değinilmesi, açıklamada benimsenen yanlı yaklaşımın somut göstergeleridir." şeklinde konuştu.

Fetullahçı darbe girişimiyle ilgili Çarıkçı, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğini bizzat bilgilendirdiğini anlatan Çarıkçı, "Tam demokratik bir ülkede seçilmiş bir hükümete ve yine halk tarafından doğrudan seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı gerçekleştirilen ve anayasal düzen ile hukukun üstünlüğünün darbeciler tarafından açıkça çiğnendiği böyle bir durumda BM İnsan Hakları Yüksek Komiserinden görev yönergesi çerçevesinde ilkeli bir duruşla demokrasinin yanında yer alması beklenir." ifadesini kullandı.

Hüseyin, bugün yaptığı yazılı açıklamada, darbe girişimi sonrasında Türk hükümetine hukuk kurallarını muhafaza ederek insan haklarının korunmasının sağlamlaştırılması çağrısında bulunarak, birçok savcı ve hakimin görevinden alınmasının yargı bağımsızlığı konusunda endişeler doğurabileceğinin belirtti.

Türkiye'de üst düzey yetkililerin idam cezasının tekrar uygulamaya konulabileceğine yönelik açıklamalarından derin üzüntü duyduğunu belirten Hüseyin, "Türk hükümetine, darbe girişimi sonrasında hukuk kurallarını muhafaza etme ve insan haklarını korumayı sağlamlaştırma çağrısında bulunuyorum." ifadesine yer verdi.

AA muhabirinin Hüseyin'in, Türkiye'deki darbe girişimini kınamama nedenine yönelik sorusu üzerine BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Türkiye'deki darbe girişimini ve demokratik esaslara karşı olan askeri müdahaleleri kınıyoruz" dedi.

Shamdasani, "Biz demokrasiye karşı atılan bu adıma karşı Türkiye'nin cesurca duruşuna saygı gösteriyoruz. Bu darbe girişimini yapanların adil yargılama esaslarına göre adaletin önünde getirilmesi lazım." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :