FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Tekin:- "İran makamlarından beklentimiz, Türkiye'ye tur düzenleme yasağının bir an önce kaldırılmasıdır" - "Darbeden sonra İran devletinin aldığı tutum bizim için gayet tatmin edicidir"- "Bazı Cuma imamlarının verdikleri bey

TAHRAN (AA) - Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, "İran makamlarından beklentimiz, Türkiye'ye tur düzenleme yasağının bir an önce kaldırılmasıdır." dedi.

Tahran'daki büyükelçilik binasında basın toplantısı düzenleyen Tekin, FETÖ darbe girişimiyle ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye'de geçen hafta "acayip" gelişmelerin yaşandığını dile getiren Tekin, "Türkiye, devlet içine sızmış bir terörist grubun darbe girişimine sahne oldu ama çok şükür hem devletimizin sızıntıya uğramamış organları, hem de milletimizin direnişiyle bu darbe girişimi bastırıldı." ifadelerini kullandı.

Bu darbe girişiminin, aslında demokrasinin ne kadar güçlü olduğunu ve milletin ne kadar demokrasisine ve kendi oylarıyla seçtiği yönetime, Meclisine sahip çıktığını gösterdiğine işaret eden Tekin, Türkiye'nin bu acı deneyimden birlik ve beraberliğini daha pekiştirmiş olarak çıkacağından hiç şüphe duymadıklarını söyledi.

İranlı makamların tur operatörlerine getirdikleri yasağı kaldırmaları çağrısında bulunan Tekin, "İran makamlarından beklentimiz, Türkiye'ye tur düzenleme yasağının bir an önce kaldırılmasıdır. Darbe girişiminin ardından ilk gün böyle bir karar alınması anlaşılabilirdi. Ancak şu an bizce bu kararın hiçbir geçerli sebebi yoktur. Rusya da böyle bir karar almıştı. Fakat üç gün önce bu yasağı kaldırdı. Biz İran'dan bu konuda daha hızlı adım atmasını, Rusya gibi yasağı kaldırmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Büyükelçi Tekin, İranlı devlet yetkilileri darbeyi kınamalarına rağmen medya ve bazı cuma namazı imamlarının bu konuda darbecilerden çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirmelerine yönelik bir soru üzerine, "Darbeden sonra İran devletinin aldığı tutum bizim için gayet tatmin ve mutlu edicidir. İki ülke ve halklar arasındaki yakınlığı teyid etmiştir. Bizim için muhatap, İran devlet yetkilileridir. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, gayet açık bir şekilde Türkiye'ye, demokratik hükümetimize desteklerini hem telefon ederek hem de verdikleri demeçlerle dile getirmişlerdir." değerlendirmesini yaptı.

Tekin şunları kaydetti:

"Bazı Cuma imamlarının verdikleri beyanların da farkındayız. Bunlar açıkcası bizi üzmüştür. Çünkü İran'daki dini önderler ve alimlerin de Türkiye'de olanları doğru bir çerçevede değerlendirip takipçilerine doğru mesajlar vermesi bizim için büyük önem taşımaktadır. Sivil halkın üzerine acımasızca ateş açan, tanklarla ezen, milletin Meclisini ve Cumhurbaşkanlığı sarayını F-16'larla bombalayan bir girişim bu. Buna karşı çok açık tutum alınmasını beklerdik. Tabiatıyla bu konudaki düşüncelerimizi de İranlı muhattaplarımızla paylaşmaya devam edeceğiz. Zor zamanda sağladıkları destek için şükranlarımızı sunarken, bazı konulardaki beklentilerimizi de dile getirmeye devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :