FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

TBMM Başkanı Kahraman:- "Bu halk düşmanı, demokrasi düşmanı hainler kaybettiler. Zaten böyle kişilerin halka karşı kaybetmesi bir mahkumiyettir"- Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "15 Temmuz ve 16 Temmuz, Türkiye'de bundan sonra demokrasi günü olarak anılacaktır"

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bu halk düşmanı, demokrasi düşmanı hainler kaybettiler. Zaten böyle kişilerin halka karşı kaybetmesi bir mahkumiyettir, mecburiyettir." dedi.

FETÖ'nün darbe girişimine karşı dün geceden beri TBMM'de bekleyen milletvekillerinin, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında bir araya geldiği oturumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün akşam haberi alır almaz, Meclis'e geldiklerini, Dikmen Kapısı'ndan girmeye çalışırken, kendilerini görenlerin doğrudan hedef alarak ateş ettiğini söyledi.

Zeybekci, şöyle devam etti:

"Gazi Meclis'in mensupları buradaydı. 20 metre mesafeye o hainlerin, beton duvarları delecek bomba attığında gördük ki burada AK Parti, CHP, MHP, herkes ayaktaydı ve 'Gitmiyoruz buradayız' diyordu. Bence tarihimizin en önemli günlerinden birini yaşadık. 15 Temmuz ve 16 Temmuz, Türkiye’de bundan sonra demokrasi günü olarak anılacaktır.

Zeybekci dün Türkiye için bir demokrasi devrimi yaşandığını vurgulayarak, milletin şanlı bir direniş gösterdiğini, 81 ilin tümünde millet meydanlara çıktığını, canı pahasına demokrasisini kanıyla kazandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bundan sonra demokrasimiz, artık bir daha böyle müsibetlere bulaşmamak üzere aşılanmıştır. Dün akşam başka bir kahraman daha vardı. Milletin en kutsal hakkı olan o haber alma hakkını canları pahasına, saldıran ve orayı gidip işgal edenlere, orada kurşunlara rağmen haber yapmaya devam eden bütün basın mensuplarına ve medya gruplarına minnetle şükranlarımı arz ediyorum."Tarihimizin bu en önemli gününü yaşadığımız bu Gazi Meclis’i saygıyla selamlıyorum. Bunun bedelini ödettirdiğimiz zaman ancak milletin yüreği soğuyacaktır."

- "Darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise demokrasi ve demokrasiye sahip olma dersi verdiklerini vurguladı. "Bu, Türkiye demokrasisinin ve parlamentosunun bir başarısıdır." diyen Tanrıkulu, dünden bu yana büyük acı yaşadıklarını, demokrasiye bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalındığını vurgulayarak, hiç kimsenin endişesinin olmamasının, parlamentonun özgürlükleri, eşitliği ve adaleti inşa edecek güçte olduğunu ifade etti.

Tanrıkulu, Meclis'te sabaha kadar nöbet tuttuklarını, bundan sonra da her koşulda, Türkiye'yi darbecilere karşı ayakta tutmak için Meclis'te olmak zorunda bulunduklarını kaydetti.

- "Uğursuz, alçakça darbe teşebbüsü"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de milletin sokaklarda, milletvekillerinin de Meclis'te demokrasi nöbeti tuttuğuna dikkati çekti. Eker, milletin demokrasiye olan bağlılığı, gücü ve TBMM'ye verdiği güvenle "kökü dışarıda bir avuç çapulcunun uğursuz saldırılarının püskürtüldüğüne" işaret etti.

Türkiye'de seçilmiş meşru Hükümete, devlet organlarına karşı girişilen hain saldırının milletin gücüyle püskürtüldüğünü vurgulayan Eker, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye'nin 81 vilayetinde milletimiz milyonlarla sokağa dökülmedi, değişik ülkelerde, Türkiye'nin konsolosluklarında gece boyu vatandaşlarımız tepkilerini dile getirmiş ve bu uğursuz, alçakça darbe teşebbüsünü oralarda protesto etmişlerdir.

Tabii ki milletimizin temsilcisi olan milletvekillerimizin burada, farklı siyasi görüşlerde olsalar bile demokrasi ve meşru hükümet ile devlet organlarının, sistemin korunması için el ele birlikte gönül gönüle sergilediği bu tutum, birlikte verdiği bu mücadele elbette ki her türlü taktirin üstündedir. Ben de partim ve şahsım adına bütün Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini ve burada sabahlayan kardeşlerimi yürekten tebrik etmek istediğimi ifade etmek isterim. Türkiye bu darbe girişimi ile demokrasisini bir gömlek daha yukarıya çıkaracak, daha güçlü bir demokratik inançla budan sonraki geleceğini şekillendirecektir."

Mehdi Eker, gece Meclis'e güvenlik kapısından girdiği sırada helikopterlerden Meclis'e ateş açıldığını, ardından ise bombalandığını kaydetti. Eker, "Bundan sonraki süreçte, elbette ki bu kalkışmayı gerçekleştiren barbar, cani ve kökü dışarıda insanların gerekli cezaya çarptırılması, bundan sonra kimsenin cesaret edemeyeceği bir şekilde ibretlik yöntemlerle adaletin tesis edilip bunların bir daha böyle bir şeye kalkışmalarına fırsat vermeyecek, düzenlemelerin yapılması önümüzdeki işlerden birisidir." ifadesini kullandı.

- "Kanlı harakiri"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, uzun bir gece olduğunu, ancak milletin uyanamayacağı uzun gecelerde kalmasın diye sabahı getiren iradesinin olduğunu vurguladı.

Bostancı, "Esasen bu bir darbe girişimi mi yoksa bir harakiri mi? Yoksa kumarda bir şans denemesi mi? Eğer bu işe kalkışanlar biraz halkın içinde olsalar, insanlarla görüşseler emin olun biraz sosyoloji bilseler, toplumun derinliklerine kadar nüfuz etmiş olan demokrasiye ilişkin biraz fikirleri olsa böyle bir kanlı harakiriye kalkışmazlardı." dedi.

Elinde ne olursa olsun millete karşı güçlü olmanın mümkün olmadığını dile getiren Bostancı, Türkiye demokrasisinin yerleşmiş olduğunu bildirdi.

Naci Bostancı, "Bekle gör politikası" uygulayan demokratik ülkeler gördüklerini ve bunun kendilerini üzdüğünü, 15 Temmuz'un Türk demokrasi tarihinde önemli bir gün olduğunu, bunu yapanların da hesap vereceğini ifade etti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise demokrasi nöbeti kavramının yerleştiğini, nöbetlerinin hep devam edeceğini, Türkiye için yolun demokrasi olduğunu, bir silahlı gücün veya bir zümrenin milli hakimiyeti temsil edemeyeceğini, milli hakimiyetin temsilinin TBMM olduğunu vurguladı.

Kahraman, "Sizler dün akşamdan beri bu noktada bir demokrasi mücadelesi verdiniz ve bu halk düşmanı, demokrasi düşmanı hainler kaybettiler. Zaten böyle kişilerin halka karşı kaybetmesi bir mahkumiyettir, mecburiyettir. Gelen bilgiye göre Genelkurmay başkanlığından 700’e yakın silahsız er ve erbaş, polise teslim olmuş durumdadır." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler