Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri

Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Günleri

Düşünce ve eserleriyle, toplumun kültür sanat hayatı üzerinde etkili olan Cumhuriyet devri fikir adamlarından yazar ve şair Fethi Gemuhluoğlu'na dostluk...

Düşünce ve eserleriyle, toplumun kültür sanat hayatı üzerinde etkili olan Cumhuriyet devri fikir adamlarından yazar ve şair Fethi Gemuhluoğlu'na dostluk etkinliği düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre etkinlik, İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi işbirliğinde 20-21 Kasım'da gerçekleştirilecek. 

Sultanahmet'teki tarihi Kızlarağası Medresesi'nde yapılacak panellere, Sadettin Ökten, Metin Eriş, Beşir Oğuzbaşaran, Hasan Ali Yıldırım, Alaattin Büyükkaya, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Abdullah Uçman, İrfan Çiftçi, Emin Işık, Turan Koç, Bünyamin Yılmaz ve Sadık Yalsızuçanlar gibi pek çok akademisyen ve yazar konuşmacı olarak katılacak.

Gemuhluoğlu'nun dostluk üzerine yaptığı çeşitli konuşmalar, yazdığı mektuplar ve insan yetiştirme konusundaki üstün gayretinin ele alınacağı panellerde ayrıca, gençliğin yetişmesi konusunda büyük çaba harcayan yazarın mektuplarından örnekler de okunacak.

Etkinliğin ikinci gününde, Gemuhluoğlu'na ithaf edilmiş şiirlerden seçkilerin sunulacağı "Şiir Okumaları" yapılacak.

TYB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TYB İstanbul Başkanı Mahmut Bıyıklı da ''Son yüzyılda bizi bize çağıran, özümüzü hatırlatan, yaşadığımız coğrafyanın farkına vardıran, şehirlerin de ruhu olduğunu hatırlatan öncülerden birisi de hiç şüphesiz Fethi Gemuhluoğlu'dur. Vakıf insan olmanın bütün hususiyetlerini üzerinde hakkıyla taşıyan bu güzel insan Anadolu'nun bağrından çıkıp, büyükşehire gelen vatan evlatlarına gönlünü açmış naif bir şehir beyefendisidir. O, yanına gelen gençleri musikiye, sanata, edebiyata ve mimariye karşı heveslendirdi, yönlendirdi. Onlara şehirli müslüman olmanın inceliklerini anlattı. Şehirli insan tipinin yeniden ortaya çıkması için büyük çaba gösterdi. Bir ülkeyi çekip çevirenlerin kültürel ve siyasal seçkinler olduğunu biliyordu. Bu seçkinlerin yetişmesi için aşk ve şevkle çalışmıştır" ifadelerine yer verdi.

- Fetih Gemuhluoğlu

İrfan Fetih Gemuhluoğlu, 1922'de İstanbul Göztepe'de doğdu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni tamamlayan yazar, 1950-1955 yıllarında İstanbul'da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.

Gemuhluoğlu, 1955-1963 yılları arasında İstanbul Spor ve Sergi Sarayı Müdürlüğü, 1965-1966 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 1966-1970 yılları arasında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri görevlerini üstlendi.

Türkpetrol Vakfı'nın kuruluşunu 1970'de gerçekleştiren yazar, vefatına kadar bu vakfın Genel Sekreterliğini yürüttü.

Gemuhluoğlu'nun kendi yazdıklarıyla, vefatının ardından hakkında yazılanların büyük bir kısmı, 1978'de "Dostluk Üzerine" adlı kitapta toplanırken, kendi şiirleriyle 72 şairin kaleme aldığı şiir ve yazılardan oluşan "Gerçek Olan Aşktır" kitabı, 2000 yılında yayınlandı. 

"Dostluk Üzerine" adıyla 2001'de yayımlanan kitapta ise Gemuhluoğlu'nun kendi yazıları ile mektupları yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı