Ferguson'da Jüri Kararını Açıkladı, ABD Karıştı

Ferguson'da Jüri Kararını Açıkladı, ABD Karıştı

ABD'nin Ferguson kasabasında mahkeme, silahsız siyahi genç Michael Brown'ı öldüren polis memurunun yargılanmasına "Gerek yok." dedi, ortalık savaş alanına döndü.

ABD'nin St. Louis kentindeki Soruşturma Kurulu, Ağustos ayında Ferguson'da silahsız 18 yaşındaki siyahi genci öldüren polis Darren Wilson'un yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Kararın ardından ülke genelinde gösteriler başladı.

"KUSURLU DEĞİL"

Olayı araştıran jüri, silahsız 18 yaşındaki Michael Brown'ı 6 el ateş ederek öldüren beyaz polis memuru Darren Wilson'ı kusurlu bulmadı. St. Louis savcısı düzenlediği basın toplantısı ile jürinin aldığı kararı kamuoyuna duyurdu.

POLİS ARAÇLARI ATEŞE VERİLDİ

Missouri Valisi Jay Nixon, jürinin kararı açıklanmadan önce tüm tarafları karar ne yönde olursa olsun sağduyulu olmaya çağırdı. Ancak jürinin aldığı karar sonrasında Ferguson sokaklarındaki gergin bekleyiş yerini şiddetli protesto gösterilerine bıraktı. Polis araçları ateşe verildi. Bazı işyerlerinin camları kırıldı. Vali, geçen hafta eyalette olağanüstü hal ilan etmiş ve Ulusal Muhafız Birliğini de göreve çağırmıştı. Federal Soruşturma Ofisi (FBI) da geçtiğimiz hafta Ferguson semtine 100 ajanını göndererek gelişmeleri yakından takibe almıştı.

"BANA SALDIRDI"

9 Ağustos günü tartıştığı Brown'ı silahsız olduğu halde 6 el ateş ederek öldüren polis Wilson, savunmasında talihsiz gencin kendisine saldırdığını ileri sürmüştü. Ancak görgü tanıkları Brown'ın ellerini kaldırıp polise teslim olduğu vakit Wilson'ın ateş ettiğini dile getirmişti.

OBAMA: GÖSTERİLER BARIŞÇIL OLMALI

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Ferguson'da jürinin 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ı vurarak öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesinin ardından gösterilerin barışçıl şekilde yürütülmesini istedi.

Kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen Obama, "bazı insanların bu karara katıldığını, bazılarının ise çok büyük hayal kırıklığına uğradığını ve bu konudaki reaksiyonların anlaşılır olduğunu" söyledi.

Barışçıl protesto çağrısında bulunan Michael Brown'ın ailesine katıldığını ifade eden Obama, "Michael Brown'un ailesi herkesten daha çok kayba sahip, onların bu isteklerini onurlandırmalıyız" diye konuştu.

Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduğunun altını çizerek, karardan öfke ve hoşnutsuzluk duyanlar olsa da Amerikalıların jürinin verdiği kararı kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

haberler.com