Fener Rum Patriği Bartholomeos, Gökçeada'da

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Gökçeada'da

Bartholomeos, patrikliğe seçilişinin 25'inci yılı dolayısıyla Gökçeada'da düzenlenen törene katıldı

ÇANAKKALE (AA) - Fener Rum Patriği Bartholomeos, patrikliğe seçilişinin 25'inci yılı dolayısıyla Çanakkale'nin Gökçeada ilçesindeki doğum yeri olan Zeytinliköy'de düzenlenen törene katıldı.

Rum Vakıfları Destekleme Derneği ile Gökçeada İmroz Koruma, Yardımlaşma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen etkinlik Zeytinliköy gençleri tarafından hazırlanan gösteriyle başladı.

Özel Gökçeada Rum İlkokulu önündeki alanda gerçekleştirilen etkinliğe Yunanistan Milletvekilleri Katerina Marku, Manolis Thrapsaniotis, Valia Vayionaki, Eleni Stamataki, Yunanistan'ın İstanbul Konsolosu Evangelos Sekeris, Gökçeada Metropoliti Dragonis Krilyos, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas ile yaklaşık bin kişi katıldı.

Törende daha sonra Yunan sanatçı Valisi Kasoura sahne aldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, gazetecilere yaptığı açıklamada, patrikliğinin 25'inci yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

Patrikliğe 22 Ekim'de 1991 yılında seçildiğini anlatan Bartholomeos, "Bu nedenle İstanbul'da patrikhanede 25'inci yıl dönümünü ekim ayında kutlayacağız. Fakat doğum yerim olan Gökçeada'daki hemşehrilerim istedi ki doğduğum Zeytinliköy'deki kutlama ağustosta olsun. Çünkü bu ayda adaya yurt dışından çok sayıda eski İmroz'lu geliyor. Böylece kutlamalar kapsamında dün Tepeköy'de benimle ilgili çıkan iki kitabın tanıtımı yapıldı. Bu akşam da benim köyümde kültürel bir etkinlik olacak." dedi.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise adada dostluk rüzgarları estiğini söyledi.

Bu dostluğun daha önce de olduğunu ifade eden Çetin, "Bugün var, yarın da olacak. Ben patriği hemşerim olarak da görüyorum. Bugün patrik oluşunun 25'inci yılı kutlamalarının bir ayağı Gökçeada'da tertip etmesi bizi ayrıca mutluluk verdi. Adada her yıl 14-16 Ağustos tarihlerinde Meryem Ana etkinliklerinde Yunanistan'da ve dünyanın diğer ülkelerinde bulunan Rum vatandaşlarımız buraya gelerek etkinliklere katılıyor. Bunlar bizim açımızdan son derece memnuniyet verici. Bunlar güzel kültürel etkinlikler. Yaşama renk katıyor. Biz de yerel yönetim olarak, kendilerine her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :