Fed, faiz oranlarını değiştirmedi

Fed, faiz oranlarını değiştirmedi

Federal Açık Piyasa Komitesi karar metninden:- ''Küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk teşkil etmeye devam ediyor''- ''Komite, bu arka plan nedeniyle federal fonlama oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında koruma kararı aldı''

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranını son dönemdeki olumsuz küresel ekonomik ve finansal gelişmeler nedeniyle değiştirmedi. Fed, ayrıca bu yıla ilişkin faiz artış beklentisini aşağı yönlü revize etti.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük mart toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 1'e karşı 9 oyla aldığı belirtildi.

Metinde, "FOMC’nin ocak toplantısından bu yana alınan veriler, ekonominin son aylardaki küresel ekonomik ve finansal gelişmelere rağmen ılımlı hızda büyüdüğüne işaret ediyor" değerlendirmesine yer verildi.

Öte yandan, enflasyonun son aylarda yükselmesine karşın Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiği kaydedilen metinde, enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağı öngörüsü yinelendi.

Karar metninde, ayrıca Fed’in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşabilmek için kademeli bir faiz artış politikası izleneceği vurgulanırken, ''Komite, ekonomik koşulların sadece kademeli faiz artışlarına imkan tanıyacağını öngörüyor, bu nedenle federal fonlama oranının bir süre daha uzun vadeli normallerinin altında kalması bekleniyor'' ifadesi kullanıldı.

- ''Küresel gelişmeler risk teşkil ediyor''

FOMC karar metninde küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiği, bu nedenle federal fonlama oranının yüzde 0,25-0,50 aralığında kalması kararı alındığı belirtildi.

Fed yetkilileri, öte yandan tüketici harcamalarının ve konut sektörünün ise iyileşmeyi sürdürdüğü görüşünde birleşti.

- Fed, ekonomik tahminlerini revize etti

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye düşürdü, gelecek yıla ilişkin ortalama büyüme tahmini ise yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e indirdi.

Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 1,2 ila 2,1 aralığından yüzde 1,0 ila 1,6 aralığına düşürdü, gelecek yıla ilişkin beklenti aralığını ise yüzde 1,7 ila 2,0'den yüzde 1,6 ila 2,0 aralığına çekti.

Öte yandan, işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,3 ila 4,9 aralığından yüzde 4,5 ila 4,9 aralığına revize edildi, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,3 ila 5,0 olarak belirlendi.

Projeksiyonlarda en çok dikkati çeken nokta, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranına yönelik beklentilerini de aşağı yönlü revize etmesi oldu.

Buna göre, üyeler, faiz oranlarının yıl sonu itibarıyla yüzde 0,9'a yükselmesini bekliyor. Bu oran, aralıkta yüzde 1,4 seviyesinde açıklanmıştı.

- Piyasalar, FOMC kararını fiyatlıyor

Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesi düşüşle seyreden ABD piyasaları, toplantının karar metnini takiben yükselişe geçti.

Dow Jones Endeksi yüzde 0,16, S&P 500 Endeksi yüzde 0,12, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,21 artış kaydetti. Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı tekrar 40 doların üzerine çıktı, ABD'nin Batı Teksas türü ham petrolünün varil başına fiyatı 38 dolara yükseldi.

Diğer taraftan, kararlar öncesinde 1,1088 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, 1,1170 seviyesine ulaştı. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,9134'den 2,8865'e geriledi.

Küresel yatırımcılar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen'in düzenleyeceği basın konferansına odaklandı. Konferansta faiz artırım kararını değerlendirecek Yellen'in, sıkılaştırma sürecinde bundan sonra izlenecek yola ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :