FCA, Mossack Fonseca için açıklama talep etti

FCA, Mossack Fonseca için açıklama talep etti

İngiliz Finansal Denetim Otoritesi (FCA), 20 banka ve finans kuruluşuna mektup göndererek "Mossack Fonseca" ile ilişkileri olup olmadığını bildirmelerini istedi

LONDRA (AA) - İngiliz Finansal Denetim Otoritesi (FCA), 20 banka ve finans kuruluşuna mektup göndererek Panama merkezli Mossack Fonseca ile bir ilişkileri olup olmadığını bildirmelerini talep etti.

FCA’nın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “FCA, konuya ilişkin olarak, Sistematik Kara Para Aklamayla Mücadele programında yer alanlar da dahil olmak üzere bazı kuruluşlara yazı göndermiştir. Bu konuyla ilgili bir dizi kuruluşla birlikte çalışıyoruz” ifadesi kullanıldı.

FCA açıklamasında kurumun, İngiltere’de finans piyasalarının entegrasyonunu amaçladığını belirterek, “Yetkili tüm şirketlerden finansal suçlara ilişkin risklerin aşılması için gerekli kontrol sistemlerine sahip olmalarını talep ediyoruz.” ifadesine yer verdi.

FCA finans kuruluşlarından Mossack Fonseca ile ilişkilerini kontrol ederek önümüzdeki hafta geri bildirimde bulunmalarını talep etti.

Panama merkezli dünyanın en büyük dördüncü off-shore hukuk ve danışmanlık firması Mossack Fonseca’nın belgelerinde HSBC, Credit Suisse ve Royal Bank of Scotland’ın (RBS) iştiraki olan Coutts Trustees gibi finans kuruluşlarının isimlerinin geçtiği öne sürülmüştü.

Hafta başında İngiltere Vergi Gelir Dairesi (HMRC) Yaptırım ve Yasal Mevzuatlar Direktörü Jennie Granger, İngiltere’deki vergi gelir biriminin, Panama'daki şirketler dahil olmak üzere çok sayıda off-shore şirketin faaliyetlerine ilişkin farklı kaynaklardan kapsamlı bilgiye sahip olduğunu, söz konusu belgelerin incelendiğini söylemişti.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :