Fazla Kırmızı Et ve İşlenmiş Gıda Tüketimi Bağırsak Kanseri Riskini Artırıyor!

Fazla Kırmızı Et ve İşlenmiş Gıda Tüketimi Bağırsak Kanseri Riskini Artırıyor!

ABD'de yapılan bir çalışmada, fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde %30, işlenmiş gıda tüketenlerde ise %40'tan fazla bağırsak kanseri riski tespit edildi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, kolorektal kanseriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Mart ayının kolorektal kanserine farkındalık kazandırmak için birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Coşkun, Batı tarzı beslenme alışkanlığının bağırsak kanseri riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Kırmızı et ve işlenmiş gıdaların bağırsak kanseri riskini nasıl etkilediğine dair Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayımlanan bir çalışmaya değinen Coşkun, şunları söyledi:

"Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Stern ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu çalışmaya 29 bin 482 bağırsak kanseri olan ve 39 bin 635 kanser olmayan kontrol vakası dahil edildi. Çalışmada fazla miktarda kırmızı et tüketenlerde %30, yine fazla miktarda salam, sosis gibi işlenmiş gıda tüketenlerde ise %40'tan daha fazla bağırsak kanseri riski tespit edildi."

Detaylı genomik analizde HAS2 ve SMAD7 isimli genlerin kırmızı et-işlenmiş gıdaların fazla tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiden sorumlu olduğu belirlendi. Yukarıda bahsedilen riske ilave HAS2 geni olan bireylerde bağırsak kanseri riski %38, SMAD7 olanlarda ise %18 daha fazla olarak bulundu.

Sonuç olarak bu çalışma, fazla miktarda kırmızı et ya da işlenmiş gıda tüketen bir kısım insanda bağırsak kanseri gelişirken neden bazılarında gelişmediğini açıklayabilecek nitelikte.

Prof. Dr. Uğur Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çalışma geliştirildiğinde ve yeni çalışmalarla bulgular doğrulandığında, belki yakın gelecekte kırmızı etin ve işlenmiş gıdaların kimlerde bağırsak kanseri riski oluşturduğu, kimlerin ise bu gıdaları daha güveli tüketebileceği ortaya söylenebilecek."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.