Fatih, doğduğu topraklarda anılıyor

Fatih, doğduğu topraklarda anılıyor

Edirne'de 1432 yılında doğan Fatih Sultan Mehmed için kentte çeşitli anma programları düzenleniyor

EDİRNE (AA) - İstanbul'u 21 yaşında fetheden Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed Han, 1432 yılında doğduğu Edirne'de çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Fatih Sultan Mehmed'in doğumunun 585. yılı dolayısıyla Edirne Valiliği ile Trakya ve Fatih Sultan Mehmet üniversiteleri işbirliğinde Balkan Kongre Merkezi'nde "Edirneli 2. Mehmed ve Medeniyetler Bağlamında Edirne" sempozyumu düzenlendi.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, sempozyumda yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin ikinci başkentinin Edirne olduğunu anımsattı.

Osmanlı'nın tarih boyunca Balkanlar'da 7 şehre önem verdiğini belirten Karslıoğlu, "Bu şehirler Bursa'dan sonra İstanbul, Edirne, Belgrad, Budin, Saraybosna ve Selanik'tir. Dikkat ederseniz Osmanlı bu şehirleri son ana kadar elinde tutmuştur stratejik olarak." dedi.

Edirne'nin günümüzde de stratejik ve turizm açısından da önemli bir noktada olduğunu dile getiren Karslıoğlu, Edirne Valisi Günay Özdemir'in gözetiminde kentin dinamiklerinin harekete geçirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.

-"Artık bir ayağa kalkış bir kendine geliş süreci"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Peygamberimizin müjdelediği Fatih Sultan Mehmed'in, Edirne'de doğduğunu, büyüdüğünü, tahta çıktığını ve ordusunu hazırladığını söyledi.

Türklerin büyük bir tarih yolculuğuna sahip olduğunu belirten Tabakoğlu, "Edirne'de 92 yıl başkentlik döneminde bir medeniyet ortaya çıktı. Bu medeniyet her anlamda batı medeniyetlerine üstün geldi. Önce akıllarda, ilimde, sanatta, askerlikte üstün geldi. Önce gönüller fethedildi sonra topraklar fethedildi." diye konuştu.

Bu toprakların 600 yıl huzurlu zamanlar geçirdiğini dile getiren Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Osmanlı'nın zayıflamasıyla birlikte maalesef bir Balkan İmparatorluğu olmuş Osmanlı, Balkanları kaybetti. Osmanlı-Rus Savaşları, Balkan Savaşları... Bu topraklarda büyük acılar yaşandı, Edirne dört işgal gördü. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı yaşandı. Anadolu'dan sürülmek istenen milletimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le toparlandı ve şimdi artık bir ayağa kalkış bir kendine geliş süreci yaşıyor. Tabii yaşadığı travmalarla, yaşadığı büyük acılarla biraz hafızasını yitirmiş, biraz 'ben kimdim, neydim nerdeydim' diyen bir ulus haline geldik ama 'biz kimdik, neydik, neredeydik', bunları hatırlatacak böyle bir toplantı organizasyonlarıyla yeniden bir ruh vermek istedik. Özellikle Edirne'de bu işin başarıldığı yerde Fatih Sultan Mehmed'in doğduğu topraklarda o dönemin iyi anlaşılması ve o dönem medeniyetinin iyi anlatılması açısından sempozyumu önemli buluyoruz."

- "Millet, Fatih'ten çok şey öğrendi"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ise milletin kahramanlardan çok şeyler öğrendiğini ifade etti.

Fatih Sultan Mehmed'den de çok şeyler öğrenildiğini dile getiren Duman, şöyle devam etti:

"Devlet geleneğinde, teknolojide, eğitim hayatı ve özel hayatında yaşadığı ve yaşattığı pek çok şey öğrendik. 12 yaşında gerek olduğu için tahta geçmiş, sonra yine gerektiği için tahttan vazgeçmiş, sonra gerektiği için tahta geçmiş bir sultan... Tahta geçtikten sonra çağlar değiştiren bir fetih gerçekleştirmiştir. Edirne'den yola çıkarak İstanbul gibi başkenti fethederek çağları değiştirmiş. Ne zaman değiştirmiş, 21 yaşındayken. Bunu öğrendik tarihimizden. Gençlerimizin neler yapabileceğinin bir örneği olarak hafızalarımıza yerleşti."

Fatih Sultan Mehmed'in teknolojiyi ve çevresindekilerin bilgilerini de kullanarak fetih için top imal ettiğini aktaran Duman, Fatih Sultan Mehmed'in eğitim, sanat, sosyal ve toplumsal yaşam gibi birçok alanda başarılar kazandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Karslıoğlu, Prof. Dr. Duman'a Edirnekari tablo hediye etti.

Duman da Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Karslıoğlu'na, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un fethi için döktürdüğü şahi toplarının minyatürünü hediye etti.

Sempozyuma, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Edirne'de 1432 yılında doğan Fatih Sultan Mehmed, kentte çeşitli programlarla anılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :