Fas'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları

Fas'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları

RABAT (AA) - Fas'ta yeni hükümeti kurmakla görevli Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Başkanı Abdulilah Benkiran koalisyon görüşmeleri çerçevesinde...

RABAT (AA) - Fas'ta yeni hükümeti kurmakla görevli Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Başkanı Abdulilah Benkiran koalisyon görüşmeleri çerçevesinde Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) lideri Aziz Agnuş ile bir araya geldi.

Basına kapalı görüşme PJD'nin başkent Rabat’ta bulunan merkezinde dün gece geç saatlerde gerçekleşti.

Görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmazken, AA muhabirine konuşan PJD'den ismini vermek istemeyen bir yetkili, toplantının olumlu geçtiğini, RNI'nın hükümette yer almak istediğini ve görüşmelere devam kararı aldıklarını belirtti.

PJD Genel Sekreterliği Üyesi Halid el-Rahmuni, geçen hafta AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet kurma çalışmalarının devam ettiğini ve koalisyon için birtakım seçeneklerin olduğunu belirtmişti. Rahmuni, "RNI'nın koalisyon şartı olarak öne sürdüğü ‘İstiklal Partisi’nin (IP) hükümette yer almaması’ ısrarı devam ederse yeni hükümet kurma çabaları akamete uğrayabilir. Bu kriz, ya başka koalisyon seçenekleri ya da seçimlerin tekrarı ile çözülebilir." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan PJD lideri Benkiran, koalisyon görüşmelerine ilişkin son açıklamasında, "Şu an gündemimde sadece RNI lideri Aziz Agnuş ile görüşmem var. Agnuş ile görüştükten sonra diğer partilerle görüşmelere devam edeceğim." demişti.

Fas'ta 7 Ekim'de yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerinde en çok oyu alarak 125 milletvekili çıkaran PJD'nin lideri Benkiran, Fas Kralı 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Benkiran, ilk koalisyon görüşmelerini 17 Ekim'de eski hükümet ortaklarından Halk Hareketi Partisi (MP), İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ve IP ile yapmıştı.

Mecliste 46 sandalyesi bulunan IP ve 12 milletvekiline sahip PPS'nin hükümette yer almak istediğini resmi olarak açıklaması üzerine, PJD'nin 125 olan sandalye sayısıyla beraber muhtemel koalisyonun milletvekili sayısı 183'e ulaştı. Koalisyon görüşmelerinin sürdüğü RNI'nın ise 37 milletvekili bulunuyor.

Fas anayasasına göre, 395 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için 198 milletvekilinin oyu gerekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :