Faslı marangozun hobisi geçim kaynağı haline geldi

Faslı marangozun hobisi geçim kaynağı haline geldi

Cam şişenin içerisine koyduğu ahşap parçalarına farklı malzemeler ve çivi kullanarak şekil veren Faslı marangoz İziki, önceleri hobi olarak başladığı işin artık geçim kaynağı olduğunu belirtiyor - İziki, yaklaşık dört yıl önce izlediği televizyon program

MARAKEŞ (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Cam şişenin içerisine koyduğu ahşap parçalarına farklı malzemeler ve çivi kullanarak şekil veren Faslı marangoz Ömer İziki önceleri hobi olarak başladığı işin artık geçim kaynağı olduğunu belirtiyor.

Yaklaşık dört yıl önce izlediği televizyon programında, şişe içerisine koyduğu kuma çeşitli şekiller veren Türk bir sanatçıdan etkilenerek bu hobiye başladığını belirten 42 yaşındaki İziki, hobisini mesleğe çevirme serüvenini AA muhabirine anlattı.

Marakeş'in batısında yer alan İziki Mahallesi'nde oturan marangoz, evinin çatısını atölyeye çevirerek hobi olarak başladığı işi meslek haline getirdi.

Etkilendiği televizyon programındaki Türk sanatçının cam şişenin içine doldurduğu kuma birtakım şekiller verdiği ve yazı yazdığını anlatan İziki, "Sanatçının yaptığı iş çok hoşuma gitti. Ben de yapmak istedim fakat kumla yaptığım birçok denemeye rağmen bir türlü başarılı olamadım. Daha sonra aklıma şişenin içerisine ahşap parçalar yerleştirip onları şişenin içinde birleştirmek geldi. Bu şekilde kendi tarzımı oluşturdum. Çalışmalarımı ilerleterek ahşaba şekil vermeye ve çeşitli isimler yazmaya başladım." dedi.

Başlangıçta çok zorlandığını ve yüzlerce şişe kırdığını belirten İziki, bu zorlukların onu yıldırmadığını bilakis şevkini artırarak daha dikkatli ve düzenli çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.

- "Hobimden para kazanacağımı düşünmemiştim"

Yaptığı eserlerden bir gün para kazanabileceğini hiç düşünmediğini ifade eden İziki, hobisinin mesleğe dönüşmesini ise şöyle anlattı:

"20 yıldır çalıştırdığım marangoz atölyemde sergilediğim eserler müşterilerin hoşuna gitmeye başladı. Müşteriler yavaş yavaş bana cam şişe içerisine kendi isimlerini veya sevdiklerinin isimlerini yazdırmaya başladı. Ufak tefek bu işten para kazanmaya başlayınca mahallenin pazarında sergi kurdum ve orada satışlarımı artırdım.”

Marakeş’in turistik bir kent olmasının işini kolaylaştırdığını belirten İziki, çevresindeki insanların aldıkları eserleri sosyal medya hesaplarından paylaşmaları üzerine ülke genelinde tanınmaya başladığını kaydetti.

- "Gerçek çivi kullandığıma inanmıyorlar"

Dünyada kendisi gibi birçok sanatçının veya zanaatkârın bu işi yaptığını kaydeden İziki, dünyada şişe içerisinde ahşap parçaları birleştirmek için çivi kullanan tek kişi olduğunu iddia ediyor.

İziki, eserlerini inceleyen birçok kişinin, gerçek çivi kullandığına inanmadığını ve bunun imkansız olduğunu düşünenlerin çok olduğunu belirtti.

Bu iddialardan dolayı sosyal medyada birçok video yayımladığını ifade eden İziki, şunları söyledi:

"Ahşap çubukları cam şişenin içerisinde çivi kullanarak birleştiriyorum. Bu çivileri cam şişenin içerisine girecek şekilde ayarladığım çekiç ile yapıyorum. Dünyada birçok insan cam şişe içerisinde ahşabı birleştiriyor, fakat benim gibi çiviyi çekiç kullanarak sağlam bir şekilde birleştiren kimse yok."

Hobisini mesleğe çeviren marangoz İziki, müşterilerin siparişi doğrultusunda şişe içerisine isim yazmanın yanı sıra ahşap parçaları ve çeşitli oyuncak parçalarını kullanarak birçok sanat eserine de imza atıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :