Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

RABAT (AA) - Fas’ta koalisyon hükümetinde yer alan İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS), hükümetten, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliğin...

RABAT (AA) - Fas’ta koalisyon hükümetinde yer alan İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS), hükümetten, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliğin sona ermesi için bölge halkının taleplerinin yerine getirilmesini ve ülke genelinde sosyal adaletin sağlanmasını talep etti.

PPS tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölge halkının meşru sosyal ve ekonomik haklarının ciddiyetle ve etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtildi.

Sosyal adaletin ülke genelinde sağlanması gerektiğini vurgulanan açıklamada, hükümetin özellikle temel ihtiyaçlardan yoksun bölgelere öncelik vererek toplumsal kalkınma projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi istendi.

Öte yandan Fas Yazarlar Birliği kuzeyde yaşanan toplumsal gerginliğe ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede alınan aşırı güvenlik önlemlerinin hafifletilmesi ve tutuklanan veya gözaltına alınan göstericilerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Bölgede tırmanan tansiyonun acil olarak durdurulması gerektiğine değinilen açıklamada, ulusal birliğin ve sosyal adeletin ülke genelinde sağlanabilmesi, kaos ve kargaşanın önüne geçilebilmesi için taraflar arasında diyaloğun önemine dikkat çekildi.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyinde yer alan El-Huseyma’da bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Gösteriler mayıs ayında yeniden başlamıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığı gösteriler, başta El-Huseyma olmak üzere birçok kentte devam ediyor.

Fas Adalet Bakanı Muhammed Ucar, geçen salı günü yaptığı açıklamada, Huseyma’daki olaylar kapsamında gözaltına alınanların sayısının 104’e ulaştığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :