Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Adalet ve Kalkınma Partisi El-Huseyma milletvekili Endulusi:"Toplumsal gerginliği dindirmek için Kral 6. Muhammed'in müdahil olması şart"

EL-HUSEYMA (AA) - Faslı milletvekili Nebil el-Endulusi, ülkenin kuzeyinde 7 aydır devam eden toplumsal gerginliğin sona erdirilmesi için Kral 6. Muhammed'in devreye girmesi gerektiğini söyledi.

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin El-Huseyma milletvekili Endulusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgedeki sorunları güvenlik güçleriyle halletmeye çalışmak gerginliği daha da alevlendirecektir. Toplumsal gerginliği dindirmek için Kral 6. Muhammed'in müdahil olması şart." dedi.

Toplumsal gerginliği güvenlik güçleriyle sona erdirmeye çalışmanın "hatalı bir yaklaşım" olduğunu belirten Endulusi, "Hükümet yetkilileri ile göstericiler arasında herhangi bir diyalog olmadığı için karşılıklı güven eksikliği söz konusu. Bu da problemi çözmekten ziyade durumu daha da karışık hale getiriyor. Güven ortamını yeniden sağlamak için gözaltıların durdurulması, tutuklananların serbest bırakılması ve probleme siyasi çözüm bulunması gerekiyor." diye konuştu.

Endulusi şunları kaydetti:

"Bölgedeki en büyük sorun ve sosyal tıkanıklığın nedeni işsizlik. Huseyma ülke genelinde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge. Balıkçılıkla geçimini sürdüren bölgede halk, Muhsin Fikri'nin yaşamını yitirmesinin ardından gösterilere başladı. Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından kılıç balığı avlanmasının yasaklanması bardağı taşıran son damla oldu. Huseyma limanında çalışan firmaların yasaklardan dolayı limanı terk etmesi üzerine bu süreçte yaklaşık 3 bin kişi işsiz kaldı. Öte yandan bu süreçten etkilenen yurt dışı yatırımları da gerginliği iyice tırmandırdı."

Kral 6. Muahmmed'in 2015 yılında bölgesel kalkınma için bir takım projeler başlattığını fakat yerel yönetimlerden ve bazı bürokratik aksaklıklardan dolayı geç kalındığını dile getiren Endulusi, geçen ay 7 bakanın bölgeye yaptığı resmi ziyaret sürecinde "bölgenin kalkınmasına yönelik başta El-Huseyma Liman Projesi olmak üzere 10 Milyar Dirhem (1 Milyar Dolar) tutarında projenin en kısa zamanda başlatılacağı sözü verildiğini" hatırlattı.

Bu projeler ile bölge halkının bir takım taleplerinin karşılandığını kaydeden Endulusi sözlerini şöyle tamamladı:

"Bölge halkını en çok umutsuzluğa sevk eden işsizlik sorununu hükümetin ciddi bir şekilde ele alması gerekiyor. Bölgedeki işsizliğin çözümüne yönelik adımların atılması ve Kral 6. Muhammed'in başlattığı projelerin hayata geçirilmesiyle hiç kimsenin istemediği bu toplumsal gerginlik sona erecektir."

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyinde yer alan El-Huseyma'da Muhsin Fikri isimli bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından, El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Gösteriler mayıs ayında yeniden başlamıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığı gösteriler, başta El-Huseyma olmak üzere birçok kentte devam ediyor. Gösterilerin başlamasından bu yana 100'ün üzerinde göstericinin gözaltına alındığı belirtiliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :