Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas'ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

RABAT (AA) - Fas Parlamento Danışmanlar Meclisi Başkanı Hakim Bin Şimaş, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliğin sona erdirilmesi için...

RABAT (AA) - Fas Parlamento Danışmanlar Meclisi Başkanı Hakim Bin Şimaş, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliğin sona erdirilmesi için Rif Hareketi’ne gösterileri durdurması ve hükümete de gözaltına alınan aktivistleri bırakma çağrısında bulundu.

Şimaş yaptığı yazılı açıklamada, yoğun bir şekilde bölgede bulunan emniyet güçlerinin kademeli olarak çekilmesi gerektiğini belirtti.

Hakim Bin Şimaş, "Bölge halkı, 7 ayı aşkın bir zamandır gösterileri uygar bir şekilde yaptıklarını kanıtladı. Bölgede yoğun güvenlik önlemlerinin alınması ve emniyet güçlerinin artırılması gerginliğin sonlandırılmasına yardımcı olmuyor." ifadesini kullandı.

Gözaltına alınan göstericilerin adil bir şekilde yargılanmalarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şimaş, takip, kovuşturma ve gözaltıların bir an önce durdurulması, tutukluların ise genel afla salıverilmesi gerektiğini kaydetti.

Şimaş, Rif Hareketi’ne gösterileri durdurması ve hükümete de gözaltına alınan aktivistleri bırakma çağrısında bulundu.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyinde yer alan El-Huseyma'da bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından, El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Gösteriler mayıs ayında yeniden başlamıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığı gösteriler, başta El-Huseyma olmak üzere birçok kentte devam ediyor.

Fas Adalet Bakanı Muhammed Ucar, geçen salı günü yaptığı açıklamada, Huseyma'daki olaylar kapsamında gözaltına alınanların sayısının 104'e ulaştığını belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :