Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

İçişleri Bakanı Leftit:- "Hükümet olarak, sosyal adaletin, özgürlüklerin, demokrasinin ve halkımızın onuru için diyalog yolunu açık tutmaya devam edeceğiz. Bölge halkının taleplerini yerine getirmek için çaba sarf edeceğiz"

RABAT (AA) - Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, ülkenin kuzey bölgesinin kalkınma projeleri yönünden ilk sırada yer aldığını söyledi.

Ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliği görüşmek üzere parlamentoda düzenlenen oturumda konuşan Leftit, bölgesel kalkınma projeleri yönünden hükümetin kuzey bölgesine öncelik verdiğini ve bu önceliğin stratejik olduğunu belirtti.

Fas Kralı 6. Muhammed’in talebi üzerine hükümetin bölgeye öncelik tanıdığını belirten Leftit, toplumsal kalkınma talebiyle bölgede 7 aydır devam eden gerginliğin bu kararı almalarında etkili olmadığını savundu.

Bölgede devam eden birçok projenin geciktiğini kabul eden Leftit, hükümetin projeleri hayata geçirmek için büyük çaba sarf etmesine rağmen gösterilerin devam etmesinin akıllara birtakım soru işaretleri getirdiğini kaydetti.

Toplumsal gerilimin diyalog yoluyla çözülebileceğini belirten Leftit, "Bölgesel kalkınma ve diyalog için hükümet tarafından gösterilen tüm çabaya rağmen birtakım taraflar bu yolu kapatmaya çalışıyor. Sosyal medya üzerinden yaydıkları yalan yanlış haberler ile halkı meydanlara çağırıyorlar." dedi.

Tüm engellemelere rağmen hükümet olarak çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Leftit, "Hükümet olarak, sosyal adaletin, özgürlüklerin, demokrasinin ve halkımızın onuru için diyalog yolunu açık tutmaya devam edeceğiz. Bölge halkının taleplerini yerine getirmek için çaba sarf edeceğiz." diye konuştu.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyinde yer alan El-Huseyma'da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından, El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.

Mayıs ayında yeniden tırmanan gösterilerde şimdiye kadar, Rif Hareketi liderlerinden Nasır Ez-Zefzafi'nin de aralarında olduğu 40 kişi, "devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri" iddiasıyla gözaltına alındı. Cezayirli bir gazeteci ise izinsiz çekim yaptığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :