Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

İmzuren kentinde Rif Hareketi'nden bir grup gençle emniyet güçleri arasında çıkan çatışmada her iki taraftan yaralananlar oldu

İMZUREN (AA) - Fas'ın İmzuren kentinde gösteri düzenleyen Rif Hareketi’ne mensup bir grup genç ile emniyet güçleri arasında çıkan çatışmalarda her iki taraftan da yaralananlar olduğu bildirildi.

Rif Hareketi liderlerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce kişi El-Huseyma'ya yakın İmzuren kentinde gösteri düzenledi.

AA muhabirine konuşan Rif Hareketi'nden gençler, güvenlik güçlerinin dün gece bazı evlerin kapısını kırdığını ve buna tepki olarak gösteri düzenlediklerini söyledi. Gençler, emniyet güçlerinin gösteriye müdahale etmesi sonucu çıkan ve tarafların birbirine taş atarak karşılık verdiği çatışmada yaralananlar olduğunu aktardı.

Emniyet güçlerinden bir yetkili ise olaylar sırasında 3 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Öte yandan Huseyma kentinde yaşayanların bir kısmı, Rif Hareketi liderlerinin çağrısı üzerine kalkınma ve marjinalleştirmenin sona erdirilmesi talebiyle bugünden başlamak üzere 3 gün boyunca genel grev ilan etti. Hareketin liderlerinden Nebil Ahmecik'in çağrısına karşılık veren kentteki bazı esnaf kepenk kapattı.

Fas Başbakanı Saadeddin El-Osmani dün yaptığı açıklamada, hükümetin ülkenin kuzey bölgesinde gösteri düzenleyen Rif Hareketi’nin taleplerinin makul ve seri şekilde karşılanması için çaba harcadığını söylemişti.

Bölgede geçen yıl ekim ayından bu yana devam eden toplumsal gerginlik, mayıs ayında yeniden tırmandı. El-Huseyma merkezli kuzey bölgesindeki gösterilere destek amacıyla diğer bölgelerde de eylemler düzenleniyor.

Ülkenin kuzeyindeki gösterilerde şimdiye kadar, Rif Hareketi liderlerinden Nasır Ez-Zefzafi'nin de aralarında olduğu 40 kişi, "devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri" iddiasıyla gözaltına alındı. Cezayirli bir gazeteci ise izinsiz çekim yaptığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :