Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Faslı milletvekilleri, El-Huseyma ve çevre kentlerde devam eden toplumsal gerginliğin parlamentoda gündeme getirilmemesini eleştirdi

RABAT (AA) - Faslı milletvekilleri, El-Huseyma ve çevre kentlerde devam eden toplumsal gerginliğin parlamentoda gündeme getirilmemesine tepki gösterdi.

Fas Parlamentosu Temsilciler Meclisinde düzenlenen genel oturumda söz alan koalisyon hükümetindeki Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı İdris el-Ezmi, partisi adına ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginliği gündeme getirmek için mecliste özel oturum düzenlenmesini ve içişleri bakanlığına yönelik soru önergesiyle girişimlerde bulunmalarına rağmen bir cevap alamadıklarını belirtti.

Kuzey bölgesinde devam eden gösterilerin ülkenin tamamına yayıldığını dile getiren Ezmi, meclisin bu konuda sessiz kalmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Muhalefette olan İstiklal Partisi Grup Başkanı Nureddin Medyan ise hükümetin, bölgede olanları görmezden geldiğini, Huseyma ve çevre kentlerde yaşayan halkın taleplerini mecliste gündeme getirmediğini söyledi.

Medyan, hükümetin öncülüğünde mecliste özel bir oturum düzenlenerek, bölgedeki toplumsal gerginliğin sebepleri ve bölge halkının taleplerinin etraflıca ele alınmasını talep etti.

Ana muhalefetteki Asalet ve Çağdaşlık Partisi Grup Başkanı Muhammed Eşruru ise hükümeti eleştirerek, "Huseyma’da cereyan eden toplumsal olaylara hükümet bir çözüm bulamıyorsa, halkın temsilcileri ve yasa koyucuları olarak biz ne yapabiliriz" diye konuştu.

Hükümette yer alan Halk Cephesi Milletvekili Muhammed Fedili de hükümetin bölgedeki olayların ele alınacağı özel bir oturum düzenleyerek olayların iç yüzünü ortaya çıkarması gerektiğini belirtti.

Koalisyon ortağı Halk Gücü Sosyalist Birliği Grup Başkanı İmam Şekran da bölgede devam eden krizin iç yüzünü öğrenmenin milletvekilleri olarak görevleri olduğunu, bir an önce meclis çatısı altında bu konunun gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Faslı sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve insan hakları aktivistleri bugün yaptıkları ortak açıklamada, bölgede devam eden gösterilerin sona ermesi için Rif Hareketi temsilcileri ile yetkililerin bir araya gelerek bölge halkının taleplerinin dinlenmesini ve diyalog yolunun açık tutulmasını talep etmişti.

Geçen yıl ekim ayında El-Huseyma'da Muhsin Fikri isimli bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından El-Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Bölge halkına verilen sözlerin yerine getirilmediği gerekçesi ile mayıs ayı başında tekrar tırmanan kriz sürecinde düzenlenen gösterilere 40 bin kişinin katıldığı açıklanmıştı.

El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı ise dün yaptığı açıklamada "devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri şüphesiyle 26 Mayıs Cuma gününden bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 40 kişinin gözaltına alındığını" duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :