Fas’ın kuzeyinde toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyinde toplumsal gerginlik

RABAT (AA) - Fas İslami İşler ve Vakıflar Bakanlığı, ülkenin kuzeyinde yer alan El Huseyma’da bir camide hutbe sırasında cemaatin kışkırtılması...

RABAT (AA) - Fas İslami İşler ve Vakıflar Bakanlığı, ülkenin kuzeyinde yer alan El Huseyma’da bir camide hutbe sırasında cemaatin kışkırtılması sonucu cuma namazının kılınamadığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, cemaatin iyi duyguları istismar edilerek böyle bir olaya kalkışıldığı, hutbe okurken cami imamının sözünü kesmek suretiyle bağırarak konuşan kişinin cemaatin namaz kılmasına engel olduğu belirtildi.

Öte yandan, bazı sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan videoda, bölgedeki gösterileri organize eden kişilerden Nasır Ez-Zefzafi, cuma hutbesi esnasında ayağa kalkarak, hutbede geçen "fitneye karşı uyanık olun", "ülke birliğini koruyun" ve "yolları kapatmak suretiyle düzenlenen gösterilerden kaçının" sözlerini protesto ederek imamı susturmaya çalıştığı ve cemaati dışarıya davet ettiği görülüyor.

Videoda, Zefzafi'ye destek veren onlarca kişinin camiden ayrıldığı ve hükümet aleyhine slogan attıkları görülüyor.

Geçen yıl ekim ayında Huseyma'da balıkçılık yapan Muhsin Fikri, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti.

Balıkçının hayatını kaybetmesinin ardından Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. En son geçen hafta perşembe günü düzenlenen gösterilere resmi rakamlara göre 40 bin kişinin katıldığı belirtilmişti.

Gösterilerin ardından halkın taleplerini yerinde görmek ve bazı kalkınma projelerini ilan etmek üzere aralarında 7 bakanın da olduğu heyet, El-Huseyma kentini ziyaret ederek, bölgede kalkınma projelerinin en kısa zamanda hayata geçirileceği sözü vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :