FAO Suriyeliler için yeni planını açıkladı

FAO Suriyeliler için yeni planını açıkladı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün Suriyeli sığınmacıların kırsal yaşam ve tarımsal işlere entegrasyonunu amaçlayan "Suriyeli Mülteciler Müdahale Planı", Türkiye'de mültecilerin en yoğun yaşadığı 11 ilde hayata geçirilecek - Plandan: - "Suriyelil

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR/ESRA ÇETİN - Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Suriyeli sığınmacıların kırsal yaşam ve tarımsal işlere entegrasyonunu amaçlayan yeni planı çerçevesinde Türkiye'de 11 ilde 45 bin haneye ulaşmayı hedefliyor.

FAO'nun "Suriyeli Mülteciler Müdahale Planı 2018-2019" planında odak nokta, gıda güvenliği ve tarımın yanı sıra geçim kaynakları olarak belirlendi.

Sığınmacılar ve onların yoğun yaşadığı bölgelerdeki Türk halkının yeterli ve kaliteli gıdaya erişimi için tarımın çözüm olarak görüldüğü plana göre, söz konusu hane halklarına küçük ölçekli tarım üretimi araçları ve beslenme eğitimi sağlanması, istihdam fırsatları sağlamak için özel sektörle bağlantı kurulması ve ortaklarla koordinasyonun geliştirilmesi amaçlanıyor.

Planın tüm yönleriyle uygulanabilmesi için gerekli finansmanın 95,9 milyon dolar olduğunun altı çiziliyor.

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin en yoğun olduğu ve yerel iş gücü piyasasına entegrasyon potansiyelinin bulunduğu 11 ilde hayata geçirilmesi öngörülen planda şu bilgilere yer veriliyor:

"Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen 3,5 milyon Suriyeliye kucak açan Türkiye, dünyada da en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor.

Suriyelilerin yüzde 6,5'i Türkiye'nin güneydoğusundaki geçici barındırma merkezlerinde yaşamlarını sürdürürken yüzde 93,5'i kent çevresi ve kırsal alanlardaki dış kamplarda yaşıyor. Söz konusu nüfusun yüzde 10'unun tarım sektöründe çalıştığı tahmin ediliyor.

Suriyelilere ev sahipliği yapan bölgelerdeki nüfusun önemli bir kısmının ana gelir kaynağını tarım ve gıda sektörü oluşturuyor. Tarım, vasıflı iş gücü talebiyle önemli nitelik sıkıntısı yaşayan bir sektör olarak dikkati çekiyor. Bu sektörü desteklemek, mültecilere ve ev sahibi topluluklardaki insanlara iş fırsatları yaratarak onların geçim olanaklarını iyileştirmek için bir fırsat sunarken gıda güvenliği ve esnekliğini artırıyor."

- "Bir ülke Türkiye'ye taşınmış gibi"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Dr. Viorel Gutu, yeni yol haritalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gerek başkalarının yanında gerekse kendi işlerini yaratmaları için Suriyeli sığınmacılara, ayrıca yeterli bilgi ve tecrübeyi elde etmeleri noktasında Türk hükümetine yardım etme yollarını araştırdıklarını dile getiren Gutu, bu kapsamda iş fırsatları yaratmak için yerel toplum, hükümet ve iş dünyasıyla çalıştıklarını, böylelikle eğittikleri kişilerin işe alınmasına olanak sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Viorel Gutu, ayrıca, hedef kitleleri olan aileler için belirli yaşam düzeyini temin etmeye çalıştıklarını söyledi. Sadece para değil, yeterli beslenme, yeterli eğitim, çocuklar için sağlıklı ve yeterli beslenmeden bahsettiklerini vurgulayan Gutu, bunların uzun vadeli ve ikincil hedefler olduğunu ifade etti.

Yürütülen çabaların Türk tarım pazarını daha iyi hale getireceğinin altını çizen Gutu, uzun vadede ise tarım ürünlerinin ihracını da olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Tarımın Türkiye'de özellikle sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde çok yüksek düzeyde olduğunu kaydeden Gutu, küçük çiftçilerden bahsettiklerini anlattı.

Mevsimlik işçiler, geçici tarım işçilerinin hedeflerinde olduğunu dile getiren Gutu, tarım makinelerinde uygulanan teknolojiler, süt çiftlikleri, sığır çiftliklerinin tamamının çalışma alanları içinde olduğunu aktardı.

Gutu, "Daha önce yaptığımız çalışmalardan yola çıkarak on binlerce potansiyel işçiyi, 45 bin haneyi hedefliyoruz. Bu da muhtemelen 200 bin kişi anlamına gelir. Bu, söz konusu kişiler için iş ve gelecek demektir." ifadelerini kullandı.

Viorel Gutu, programda çok sayıda bağışçı Türk vatandaşının da bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin çabalarına minnettar olduklarına vurgu yapan Gutu, görevi gereği güneye gittiklerinde Suriyeli sığınmacıların da minnettarlıklarını gördüklerini ifade etti.

Gutu, "Türk hükümetinin ve halkının bu insanları misafir etme konusundaki çabaları inanılmaz. Bir ülke Türkiye'ye taşınmış gibi. Bu, takdir edilmesi gereken çok büyük bir çaba." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler