Fakülte binasına 3 boyutlu sanatsal dokunuş

Fakülte binasına 3 boyutlu sanatsal dokunuş

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahadır Önsoy ve ressam Bahadır Uysal tarafından, fakültede eğitim gören öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla 3 boyutlu anamorfik ahtapot resmi yapıldı- Doç. Dr. Önsoy:-" Bildiğimiz

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi girişine öğretim üyesi ve bir ressam tarafından çizilen 3 boyutlu anamorfik ahtapot resmi ilgi çekiyor.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahadır Önsoy ve ressam Bahadır Uysal tarafından çizilen resim, yaklaşık bir ayda tamamlandı.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahadır Önsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ressam Bahadır Uysal ile motosiklet tutkusu vesilesi ile tanıştıklarını, daha sonra fakültelerine 3 boyutlu bir resim yapma fikrinin oluştuğunu söyledi.

Eserin Türkiye'deki fakültelerde bir ilk olduğunu kaydeden Önsoy, yaptıkları çalışmayla bir ilki gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

Önsoy, çizilen resim ile hem fakültelerine sanatsal bir eser kazandırdıklarını hem de öğrencilerin dikkatini su ürünlerine çekmek istediklerini belirtti.

- "Bir ilki gerçekleştirme adına bu çalışmaya giriştik"

Ressam Bahadır Uysal ise 3 boyutlu anamorfik ahtapot çalışmanın su ürünleri ile ilgili olmasının kendisini çok heyecanlandırdığını ifade etti.

Çalışmanın bir ay sürdüğünü aktaran Uysal, "3 boyutlu yer resmi yurt dışında son zamanlarda çok popüler olan bir sanat akımı. Ancak bunun başlangıcı rönesans zamanına kadar dayanıyor. Türkiye'de çok fazla örneği olmamasına rağmen bir ilki gerçekleştirme adına bu çalışmaya giriştik." dedi.

Uysal, 3 boyutlu yer resminin en önemli özelliğinin tek kadrajdan ve doğru açıdan resmin çekilmesi olduğunu bildirdi.

Resmin farklı bir noktadan çekildiğinde etkisini yitirdiğine değinen Uysal, şöyle konuştu:

"Bunun da sebebi çıplak gözle resmi izlediğinizde iki göz arasındaki mesafeden kaynaklanan derinlik aktarımı. Fotoğraf makinelerinin objektiflerinde tek kadraj olduğu için derinlik algısı yok oluyor ve resmi 3 boyutlu olarak algılayabiliyorsunuz. Bizim buradaki amacımız bulunduğumuz mekana zenginlik katmaktı. Bunu da en doğru şekilde sanatla gerçekleştirebilirdik. Dolayısıyla o amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum."

- "Öğrencilerin ufkunu genişletmeyi amaçlıyoruz"

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar da projenin hayata geçirilmesi için çok büyük emek harcandığını söyledi.

Baygar, fakülte olarak hem laboratuvar ortamında hem de denizlerde yürüttükleri çalışmalarla öğrencilerin ufkunu genişletmeyi hedeflediklerini anlattı.

Fakülte girişine çizilen resim ile öğrencilere estetik ve sanatsal açıdan bir şeyler göstererek farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirten Baygar, su ürünleri fakültesinin sadece su üstü ve su altı ile uğraşmadığını, aynı zamanda bir estetiği olan sanatsal eserlerle de çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

Baygar, lisans öğrencisi yetiştirirken yaptıkları çalışmaların yanında, çevreye duyarlı, denizleri, balıkları seven bir nesil yetiştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Baygar, Doç. Dr. Bahadır Önsoy ve ressam Bahadır Uysal tarafından önümüzdeki günlerde fakültenin değişik birimlerine de su ürünlerinin 3 boyutlu resimlerinin çizileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :