Ev alacaklar dikkat: Konutta kredi çıkmazı

Ev alacaklar dikkat: Konutta kredi çıkmazı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni konut kredi düzenlemelerini açıkladı. Peki, konut fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? İşte uzmanların detaylı değerlendirmesi...

Türkiye'de konut piyasasında yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarla yeni bir boyut kazandı. Yapılan araştırmalara göre, 2023 Ekim ayında satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,60, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 88,44 oranında arttı. Bu veriler, konut piyasasındaki dinamikleri anlamak adına önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.

k1.jpg

İkinci El Konutlar da Kampanya Kapsamında Olmalı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın özellikle ilk kez ev alacaklara yönelik açıkladığı kredi düzenlemeleri, sektörde beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, ikinci ve üçüncü kez ev alacaklara getirilen kredi sınırlamaları piyasada ciddi bir durağanlığa neden olabilir. Gayrimenkul uzmanları, bu durumu değerlendirirken, özellikle ikinci el konutların kampanya kapsamında olması gerektiğine dikkat çekiyor. Konut fiyatlarındaki artışın özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde belirgin olduğu ifade ediliyor.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, "Piyasada ilk defa ev alacaklara yönelik kredi beklentisi yüksek bir seviyede. Bunun aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ifade edilmesi bekleniyor diyebiliriz. Buna ilişkin bir tarih ve programın beklenmesi önemli. Konut alacak olanlar ve konut üreticileri beklenti çerçevesinde hareket etmiyor ve piyasa ciddi anlamda kilitlenmiş durumda" ifadelerini kullandı.

k2.jpg

Konut fiyatlarındaki artışın yanı sıra, konut satışlarında da düşüş yaşandığı belirtiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için finansman modellerindeki düzenlemelerin önemli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, konut fiyatlarındaki reel artışın dikkate alındığında, özellikle ilk ev alacaklara yönelik kredide ek düzenlemelerin beklendiği belirtiliyor.

Finansman Modelleri ve Ek Düzenlemeler

Özelmacıklı, "İlk defa konut alacaklara getirilecek kredide ek düzenlemeler söz konusu olabilir. Belli bir süre o ilde ikame etme, konutları kiraya vermeme gibi bazı şartlar gelebilir. Bunun özellikle OVP kısmında ne zaman gerçekleşeceğini piyasanın net bilmesinde fayda var" dedi.

k3.jpg

Türkiye Genelinde Konut Fiyat Ortalamaları

Türkiye genelinde konut fiyat ortalamalarına da değinen uzmanlar, metrekare fiyatının 29 bin TL seviyelerinde olduğunu ifade ediyor. Ancak, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde bu fiyatların daha yüksek olduğu belirtiliyor. Ayrıca, konut fiyat endeksindeki düşüşe rağmen, bazı illerde artışın devam ettiği görülüyor.

Sonuç olarak, konut piyasasındaki bu gelişmeler, hem ev alacaklar hem de konut üreticileri için önemli bir dönemeç olarak karşımıza çıkıyor. Yapılacak ek düzenlemelerin ve finansman modellerinin belirlenmesi, sektördeki dengelerin sağlanması adına kritik bir öneme sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.