Etliekmek içi hazırlanırken iç yağı konulur mu, yoksa etin kendi yağı yeterli midir?

Etliekmek içi hazırlanırken iç yağı konulur mu, yoksa etin kendi yağı yeterli midir?

Konya ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etliekmektir. Etliekmek denince Konya akla gelir, ancak Konya’nın ilçelerinde de çok güzel etliekmek yapılır. Çumra, Kadınhanı, Karapınar, Ereğli, Seydişehir, Beyşehir gibi ilçeler merkezle yarışır.

ETLİEKMEĞE İÇ YAĞI KONULUR MU?
Konya ile özdeşleşmiş yöresel yemeklerden en meşhuru etliekmektir. Etliekmek denince Konya akla gelir, ancak Konya’nın ilçelerinde de çok güzel etliekmek salonları vardır. Çumra, Kadınhanı, Karapınar, Ereğli, Bozkır, Seydişehir, Beyşehir gibi ilçeler Konya merkeziyle yarışır. Konya hudutlarını çıktığınız zaman etliekmeğin tadı değişir, sebebi su mudur, hava mıdır, ustaları mıdır bilinmez. Bu yüzden Konya'ya uğrayan herkes bir kez olsun mutlaka yer. Bir kişinin Konyalı olup olmadığını "etliekmek" deyişinden anlayabilirsiniz. Çünkü Konyalılar genelde "Etlekmek" derler.

 

Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür. Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi. Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı. Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır. Normal etliekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bu karışım mahalledeki fırına götürülür. Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır. İç konur ve üstü açık olarak pişirilir.

Günümüzde et, makinede çekilmektedir. Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir (Son yıllarda bu yemeğe karışık denmeye başlansa da Konyalılar hala Karışık demektense Mevlana demeyi sevmektedirler.) Bu ekmek sadece peynirli yapılırsa börek, sadece kekikli etle yapılırsa kekikli sade denir. Konya’da sadece etliekmek üzerine çalışan sayısız lokanta ve restorant bulunmaktadır. Peki Etliekmeğin içerisine konulan et ne eti olmalıdır. Bu konuda tam bir kafa karışıklığı vardır. Kimi Konyalılar kuzunun ön kollarından hatta üzerine yattığı tarafından olursa tadına doyulmaz derken, genel olarak kullanılan et ise düve etidir. Kuzu ve düve etini karıştıranlar da vardır. Koyun eti kokar diye yaklaşmayanlar burun kıvırmasın, kuzu eti kokmaz ve düveye göre çok daha yumuşak olur, ancak etliekmeğe yakışan düve etidir.

 

Bu arada etliekmeğe iç yağı konulduğuyla ilgili bir şehir efsanesi vardır. Ciddi hiçbir müessese böyle bir karışım yapmaz, ticareti sadece para kazanmak için yapan kimi işletmeler bu yola başvurarak hem de lezzet kattığını iddia ederek Konya Etliekmeğine ihanet etmektedirler. İç yağı konularak hazırlanan etliekmek sıcakken yenilmez ise, 10-15 dakika sonra yağ donar ve yemek yenmez hale gelir. Etliekmek eti, etin kendi yağıyla yapılırsa mayalı hamurla soğusa bile yenilebilir.

 

Etliekmek Tarifi: (4 Kişilik)
Gerekli malzemeler:
2 soğan
3 domates
4 sivribiber
Yarım demet maydanoz
350 gr. bıçakarası et
Yarım ekmek hamuru ve tuz.

YAPILIŞI:
Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve isterseniz karabiber ekleyin.
Ekmek hamurunu pide şeklinde açın. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın. 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :