Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu Ankara'da

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu Ankara'da

Wirtu'ya Ankara Üniversitesi tarafından Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkılar nedeniyle Dostluk Beratı verildi- Wirtu:- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005 yılındaki ziyareti sonrasında Afrika, ümitsiz bir kıta olmakta

ANKARA (AA) – Ankara Üniversitesi, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu'ya, ülkesinin Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığı dönemde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ikili ilişkilerin gelişmesine sunduğu katkılar nedeniyle Ankara Üniversitesi Dostluk Beratı verdi.

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu, Ankara'daki temasları kapsamında Ankara Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti.

Wirtu'yu rektörlük girişinde karşılayan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Etiyopya liderini üniversitede ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye ile Etiyopya arasındaki ilişkilere dair tarihsel bilgiler aktaran İbiş, Ankara Üniversitesi ile Etiyopya'nın Addis Ababa Üniversitesi arasında eğitim, bilim ve kültür alanlarında ortak programlar yapılmasına dair bugün mutabakat anlaşması imzalandığı bilgisini verdi.

Rektör İbiş, "Akademik alanda yapabileceğimiz bilimsel, kültürel, sanatsal araştırmalar ve çalışmalar, yalnızca Türk insanının Etiyopya halkını yakından tanımasına, sadece bu alanlarda iş birliğinin artmasına vesile olmayacak, aynı zamanda halihazırda tüm insanlık için kara bulut olan terörün de doğrudan Müslüman ülkelere özgü olgu olmadığını kültürün, bilimin desteğiyle somutlaştıracaktır.” dedi.

- "Türk milletini gösterdikleri cesaretten ötürü tebrik ederim"

Etiyopya Cumhurbaşkanı Wirtu da 2006-2013 yıllarında Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığını hatırlatarak, bugün "tekrar yurduna dönmüş gibi hissettiğini" söyledi.

Ankara Üniversitesini ziyaret etmekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Wirtu, Türk devletinin bursuyla bu üniversitede eğitim gören Etiyopyalı öğrencilerin iki ülke arasında köprü oluşturacağının altını çizdi.

Wirtu, bugün Ankara Üniversitesi ile Addis Ababa Üniversitesi arasında imzalanan mutabakat anlaşmasının iki ülke arasındaki gelişmiş ilişkilerin yansıması olduğuna dikkati çekti.

Büyükelçilik döneminde Türkiye-Etiyopya ilişkilerinin ne denli güçlendiğini ve büyüdüğünü birebir görme imkanı bulduğunu ifade eden Wirtu, eğitim alanındaki iş birliğinin ikili ilişkilere önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Wirtu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinerek, Türk halkının sergilediği duruşu övdü. Wirtu, “Türk milletini, 15 Temmuz olayları sırasında gösterdikleri cesaret ve dayanıklılıktan ötürü tebrik ederim. Türk milleti, anayasaya aykırı hareketlerin siyasi güç elde etmesini engelleyerek demokrasisini korudu.” ifadesini kullandı.

Etiyopya lideri, güçlü tarihi geçmişe sahip ülkeler arasındaki ilişkileri ekonomik alanda da geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, Türkiye ile Etiyopya arasındaki 500 milyon dolarlık ticaret hacmini 1 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini anlattı.

Türkiye’nin Afrika kıtası ile yürüttüğü ilişkilerin kendine has özellikleri olduğunu dile getiren Wirtu, Türkiye'nin ve öncesindeki Osmanlı Devleti'nin, diğer yabancı ülkelerin aksine Afrika’nın ve Etiyopya’nın “doğal zenginliklerine göz dikmediğine" vurgu yaptı.

Wirtu, 100 yıllık geçmişi olan iki ülke ilişkilerinin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2005 yılında yapılan ziyaret sonrasında hızla geliştiğini anımsattı. Erdoğan'ın o yılki ziyaretinin ikili ticareti ve yatırımı destekleyerek sadece Etiyopya için değil tüm Afrika kıtası için "dönüm noktası" olduğunu kaydeden Wirtu, "Afrika, ümitsiz bir kıta olmaktan kurtuldu." ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Wirtu’ya Rektör İbiş tarafından, ülkesinin Ankara Büyükelçisi olarak görev yaptığı dönemde Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ikili ilişkilerin gelişmesine katkıları nedeniyle Ankara Üniversitesi Dostluk Beratı verildi.

Wirtu da İbiş'e çeşitli hediyeler sundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler