Esnaf gelecekten umutlu;  TARİHİMİZ BAŞARILARLA DOLU

Esnaf gelecekten umutlu; TARİHİMİZ BAŞARILARLA DOLU

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak odanın projeleri ve ekonomi gündemine dair önemli başlıkları Memleket'e anlattı.

Karabacak projelerle esnafı ekonomik yönden rahatlaşmaya çalıştıklarını anlatarak Cumhurbaşkanımızın girişimleri ve halkımızın göstermiş olduğu duruş ile enflasyonla mücadele programına katılım bizleri ciddi manada umutlandırdı. dedi.

esnaf-gelecekten-umutlu-(1).jpg

KALİFİYE ELEMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ

Göreve geldikten sonra KONESOB olarak yaptıklarını anlatan Muharrem Karabacak, "Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) olarak Konya ilçeleriyle birlikte 84 Meslek Odası, 55 bine yakın esnaf ve sanatkar üyesiyle herkesi kucaklayan, birlik ve beraberliği ön planda tutan, birlikten kuvvet doğduğuna inandığımız bir anlayışla hizmet vermekteyiz. KONESOB olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kurumsal kimliğimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalara hız verdik.

esnaf-gelecekten-umutlu-(4).jpg

Bu bağlamda KONESOB'u bağlı odalarıyla birlikte gelecek dönemde kurumsallaşmasını tamamlamış, kendini sadece Konya'da değil tüm ülkede başarılarla tanıtmış bir birlik haline getirmeyi hedefliyoruz. Esnaflığın özü olan ahiliğin gençlere ve esnaflara daha çok ve daha iyi tanıtılmasına gayret edeceğiz. Gençlerimizi esnaflığa ve mesleki eğitime özendirecek faaliyetler planlıyoruz. Esnafımız için çırak bulamamak önemli bir sorun, bunun farkındayız. Çeşitli projelerle Konya ilinde bu sorunu azaltmaya çalışacağız." şeklinde konuştu.

esnaf-gelecekten-umutlu-(2).jpg

MESLEKÎ PROJELERE AĞIRLIK VERİYORUZ

Hazırladığımız projelerle Birliğimize bağlı Odalarımızın faaliyetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyoruz şeklinde konuşan KONESOB Başkanı Karabacak, "Geçtiğimiz 6 ayda Birliğimize bağlı Meslek Odalarımız MEVKA projeleri kazandı. Bu projelerden bahsedecek olursak; Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemİşçiler Esnaf Odamız E-Ticaret ve Sosyal Medya Eğitimleri Mevlana Kalkınma Ajansı Teknik Destek Projesi, Konya Haberleşme Cihazları, Saat ve Gözlük Satış ve Tamirciliği Esnaf ve Sanatkarlar Odamızın yürüteceği, Konya'da İthalatı Azaltmak için Cep Telefonu Aksesuarları Üretimi Fizibilite Araştırması konulu Teknik Destek Projesi, yine Birliğimize bağlı Konya Şoför, Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odamız, Konya Kent İçi Taksi Ulaşım Sistemi, Sorun Analizi ve Sürdürülebilir Çözümler Araştırması Teknik Destek Projesi, Aralık ayında Suriyeli sığınmacıların ve Türk işsizlerinin mesleki eğitimine ilişkin bir projeyi, Uluslararası Çalışma Örgütü ile uygulamaya başlıyoruz. AB projeleri ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Önümüzdeki Mart ayında Türkiye Ulusal Ajansına mesleki eğitimle ilgili projemizi sunacağız. Yeni programlar açıldığında bu programlara da başvuruda bulunacağız. MEVKA 2019 yılı başında yeni programlarını açıklayacak. Birliğimiz ve Birliğimize bağlı Odalarımızın bu programlardan mümkün olduğunca çok yararlanması gayreti içerisindeyiz." dedi.

esnaf-gelecekten-umutlu-(3).jpg

YILIN AHİSİ KONYA'MIZDAN SEÇİLDİ

KONESOB olarak Ahilik Kültürü Haftası etkinliklerinde ses getiren bir kutlama organizasyonuna imza attıklarını söyleyen Karabacak,  "Ahi Evran ile Konya bağlantısını ortaya koyan Konya'mızın bir önceki Valisi Sayın Yakup Canbolat Bey başta olmak üzere Milletvekilimiz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tüm bürokratik kadronun katıldığı ahilik etkinliklerini büyük bir katılımla gerçekleştirdik. Birliğimiz tarihinde İlk kez ahilik programını kapalı bir mekândan çıkararak tarihi Bedesten çarşımızda esnaflarımızla birlikte kutladık. Yine KONESOB olarak bu yıl bir ilke imza attık ve yılın Türkiye Ahisi Konya'mızdan seçildi. Kırşehir'de yapılan Ahi Evran ve Ahilik Kutlamaları etkinliklerine Konya olarak katıldık ve Konya'mızdan seçilen yılın ahisi Cumhurbaşkanı Yardımcısının elinden ödülünü aldı. Bu vesileyle Konya'mızı ve Konya esnafını en iyi şekilde tanıttık. Önümüzdeki yıl daha da ses getirecek farklı etkinlikler planlıyoruz." ifadesini kullandı.

ornek-dolmus-soforu-odullendirildi-(1).jpg

YENİ VERGİ LEVHALARI AÇAN SANATKARLAR OLUŞTURACAĞIZ

Gençlerimizi esnaf ve sanatkarlığa teşvik ediyoruz hatırlatması yapan Başkan Muharrem Karabacak, "Daha önce yine Başkanlığını yapmakta olduğum Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odamızla başlatmış olduğumuz şimdi KONESOB olarak vatandaşlarımıza, özellikle de gençlerimize esnaf ve sanatkarlığı teşvik etmek adına İŞKUR ile birlikte girişimcilik kursları düzenlemekte ve bu kurslarla vatandaşlarımızın Ahilik kültürüyle iyi birer esnaf olmasını sağlamaya çalışmaktayız KONESOB ve Birliğimize bağlı odalarımız aracılığıyla girişimcilik kurslarında bugüne kadar 3 binin üzerinde vatandaşımıza girişimcilik kurs belgelerini verdik. Bu belgelerle devletimizin 50 bin lira hibesini, devamında 100 bin liraya kadar da faizsiz kredisini kullanan ve üretimde yerini alan, daha fazla istihdam alanı oluşturan sektörler oluşturmaya çalışıyoruz. Girişimcilik kurslarımızda ilgili sektörlerin Oda başkanlarıyla birlikte kursiyerlerimizin karşısına geçiyor, onlara hayata, esnaflığa dair bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Kısaca esnaflığı onlara teşvik etmiş oluyoruz. Her zaman amacımız, kepenk kapatan esnaftan ziyade yeni vergi levhaları alan esnaf ve sanatkarlar oluşturmak olmuştur. Burada amaçlarımızdan biri de sürekli proje üreten, hükümetimizin vermiş olduğu destekleri esnaflarımıza yansıtan ve onların işlerini kolaylaştıran ve bu tarz hibelerden faydalanmalarını sağlayan ve Türkiye'de söz sahibi olacak bir Esnaf Odaları Birliğini oluşturma gayreti içerisindeyiz. Esnafımız ve hükümetimiz arasındaki köprüyü oluşturmamız gerekiyor. Devletimizin KOSGEB, İŞKUR üzerinden üretici esnaflarımızın yararlanabileceği birçok destekleri var ve bu destekleri esnaf ve sanatkarlarımıza iyi anlatmamız gerekiyor." dedi.

ornek-dolmus-soforu-odullendirildi-(3).jpg

ENFLASYONLA MÜCADELEDE SONUNA KADAR VARIZ

Dış güçlerin ülkemize olan hain emellerinden hiç vazgeçmediğini anlatan Başkan Karabacak, "Son dönemlerde gördüğümüz gibi ülkemizin üzerinde büyük baskılar var. 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen yabancı güçler ülkemize diz çöktürme emellerinden vazgeçmedi. Ekonomik olarak yaz başından bu yana ülkemize karşı bir savaş başlatıldı. Çeşitli gerekçelerle döviz fiyatları neredeyse iki katına çıkartıldı. Halkın üzerinde bu ekonomik savaş düşmanlarımızın istediği kadar ağır bir etki yaratmadı. Ülkemizi hedef alan bu savaşa karşı hemen hemen bütün ülkeler Türkiye'ye desteklerini açıkladı, yapılan savaşın adil olmadığını, bunun herkese zarar verdiğini bildirdi. Sonuç olarak görüldü ki Türkiye öyle ekonomik hamlelerle, darbe girişimleriyle, terör olaylarıyla yıkılabilecek bir ülke değil. Binlerce yıllık Türk tarihi böyle hainliklerle ve bu hainlere verilen derslerle doludur. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Hükümetimiz ciddi önlemler ve tedbirler alarak ülke ekonomisini ve reel piyasayı rahatlatmaya çalıştı. Sıkıntılı birkaç aydan sonra ülkemiz bir toparlanma sürecine girdi. Halkımızın göstermiş olduğu duruş ve enflasyonla mücadele programına katılım bizleri ciddi manada umutlandırdı. Bir hatırlatma daha yapmak istiyorum; Bu krizde Türk halkının asıl güvenmesi gerekenlerin büyük zincir marketler değil, esnafımızın olduğunu gördü. Büyük marketler ve zincir mağazalar daha krizin ilk haftasında sattıkları tüm ürünlere zam yaparken esnafımız elindeki malı bitirene kadar bekledi. Bu durum esnafın ekonomik ve toplumsal açıdan ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur." diye konuştu.

esnaf-gelecekten-umutlu-(5).jpg

ÜLKEMİZE GÜÇLÜ DESTEK VERECEĞİZ

KDV ve ÖTV İndirimleri ile ilgili açıklamalarda da bulunan Karabacak,  "Bizim gibi meslek kuruluşlarından beklenen, üyeleri aracılığıyla bu krizin en hızlı şekilde atlatılmasına destek verilmesidir. Enflasyonla Topyekun Mücadele adı verilen kampanyaya esnafımız da büyük destek verdi. Enflasyonla mücadele, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu ve ortak fedakârhklanyla daha etkin mücadele edileceğine inanıyoruz. Esnaf Teşkilatı olarak 84 Meslek Odamız ve 55 bine yakın esnaf ve sanatkarımızla her zaman olduğu gibi yine devletinin ve milletinin yanında olacak, Türkiye'nin başlattığı iktisadi mücadeleye en güçlü desteği vereceğiz." ifadesini kullandı.

esnaf-gelecekten-umutlu-(6).jpg

TÜRKİYE'NİN 2023 VİZYONUNA KATKIDA BULUNACAĞIZ

Ülkenin 2023 vizyonuna da katkıda bulunmak için hareket ettiklerini belirten Karabacak, "Türkiye'nin 2023 Vizyonunda teşkilatımızın ve üyelerimizin hak ettiği yeri alabilmesi için esnaf ve sanatkâr kesimine önemli ve stratejik görevler düşmektedir. Konya'mızda da esnaf ve sanatkârlarımızın temsilcisi olan Meslek Kuruluşu Odalarımızın ve Birliğimizin bu sürece ayak uyduracak şekilde yeni bir çalışma anlayışı ile kendini yenilemesi ve üyelerine hak ettiği hizmeti sunabilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu sorumluluktan hareketle KONESOB olarak biz de Türkiye'nin 2023 vizyonunda çalışmalarımıza hız vereceğiz." diye konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket