Esed rejiminin kimyasal silah saldırısına tepkiler

Esed rejiminin kimyasal silah saldırısına tepkiler

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel:- "Bu tür eylemlerle kim üzerine ağır bir sorumluluk alırsa, bilmelidir ki, er veya geç bu konuda hesaba çekilecektir"

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Suriye'deki kimyasal silah saldırısına ilişkin, bu saldırıyı yapanların hesaba çekileceğini bilmeleri gerektiğini söyledi.

Gabriel, Londra ziyaretinde yaptığı açıklamada, Suriye'nin Han Şeyhun beldesinde çok sayıda kişinin Suriye rejiminin sorumluluğunu taşıdığı kimyasal saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin doğrulanması durumunda, bunun inanılmaz bir zulüm olacağını ifade etti.

Bunun ayrıca terörle mücadelede Esed rejimine güvenilmemesi için bir sebep daha olacağını belirten Gabriel, Esed rejiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin şüphenin doğrulanması durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin açık bir tutum sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Gabriel, "Bu tür eylemlerle kim üzerine ağır bir sorumluluk alırsa, bilmelidir ki, er veya geç hesaba çekilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın, Suriye’de insan hakları ihlalleri yapıldığına ilişkin kanıtların toplanması konusunda BM'ye destek verdiğini belirten Gabriel, sağlık tesislerinin doğrudan hedef alındığı saldırılar gibi kimyasal silahların kullanılmasının da uluslararası hukuka, uluslararası toplumun tüm standartlarına ve özellikle Suriye'nin 2013’te taraf olduğu Kimyasal Silahlar Anlaşması'na aykırı olduğuna işaret etti.

Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine bu sabah düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100'den fazla sivilin öldüğü, 500 kişinin gazdan etkilendiği ifade edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :