Ermenistan siber dolandırıcılık şüphelilerini Çin'e iade etti

Ermenistan siber dolandırıcılık şüphelilerini Çin'e iade etti

129 şüpheli, 50 farklı soruşturma dosyasında bir milyon 200 bin dolar tutarında dolandırıcılıkla suçlanıyor

PEKİN (AA) - Ermenistan, 129 Çinli ve Tayvanlı şüpheliyi, Çin'e iade etti.

Şinhua ajansının haberine göre, 51'i Çin, 78'i Tayvan'dan olmak üzere 129 kişilik telefon ve internet dolandırıcılığı çetesi, Çin emniyet güçleri tarafından yargılanmak üzere Ermenistan'dan Çin'e nakledildi.

Ermenistan emniyet güçlerinin, altı farklı bölgede yaptığı operasyonlarda yakalanan şüphelilere ait çok sayıda bilgisayar, tablet ve akıllı telefona el konuldu. Yerel emniyet birimleri, konuya ilişkin bilgileri Çin'e bildirdikten sonra, şüphelileri teslim almak üzere Çin'den Ermenistan'a gönderilen emniyet güçlerinin, bu kişileri uçakla ülkeye getirdiği aktarıldı.

Çetenin, telefon yoluyla ulaştığı Çin'deki 13 farklı eyaletten çok sayıda kişiyi, kendilerini polis yetkilisi olarak tanıtmak suretiyle dolandırdığı öne sürülüyor. Şüpheliler, 50 farklı soruşturma dosyasında bir milyon 200 bin dolar tutarında dolandırıcılıkla suçlanıyor.

- Tayvan, Çin ve Ermenistan'ı protesto etti

Tayvan, uluslararası suç işleyen Tayvanlıların Çin'e iade edilmesine tepki gösterirken, bu karar ve uygulama nedeniyle Çin ve Ermenistan'ı protesto etti. Pekin yönetimi ise Tayvanlıların da Çin vatandaşı olduğunu ve ülkelerine iadesinin de "olağan bir gereklilik" olduğunu savunuyor.

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, adayı uluslararası toplumda yalnızca kendisinin temsil edebileceğini iddia ediyor. Çin'i resmen tanıyan Ermenistan'ın, Tayvan ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

Kenya da geçen ay bilişim dolandırıcılığı ile suçlanan 35 Çinli ve 5 Tayvanlı şüpheliyi, Çin'e iade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :