Epdk Başkanı Yılmaz:

Epdk Başkanı Yılmaz:

"Geleceğin enerji rotasını çizmede Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynakları büyük önem taşıyor"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, geleceğin enerji rotasını çizmede Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yılmaz, İstanbul Conrad Hotel'deki Steam Enerji Arenası Değişen Dinamikler konferansında, Türkiye çevreleyen eksende çok kritik jeopolitik gelişmeler olduğunu belirtti. Kuzey Irak ve Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının önemine işaret eden Yılmaz, bu kaynakların dünya pazarlarına sunulmasında Türkiye'nin hem coğrafi avantajları hem de dinamik enerji piyasası ile kilit bir role sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye'de siyasi otoritenin desteği ve son 13 yılda ülkede oluşturulan siyasal ve ekonomik istikrarın katkısıyla enerji alanında da önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Yılmaz, "Bugün doğalgaz tüketimimiz neredeyse 3 kat artarak 50 milyar metreküpe yaklaştı. Bu noktaya gelinmesi istikrarlı siyasi iklim sayesinde kurumumuz tarafından tasarlanan ve özel sektörümüzün aktif katılımıyla başarılı bir şekilde uygulamaya geçirilen doğalgaz dağıtım lisansı ihaleleri sayesinde oldu. Bugün artık 6 değil, 71 şehirde doğalgaz tüketiliyor. Bu seviyeye gelinmesi için sadece dağıtım sektöründe 12 milyar liralık yatırım yapıldı" ifadelerini kullandı.

- "2018 sonrası için yeni santrallerin devreye girmesi gerekli"

Elektrik enerjisi talebinin yılda ortalama yüzde 5'in üzerinde bir hızla artacağının tahmin edildiğini, 2018 sonrası için yeni santrallerin devreye girmesinin gerekli olduğunu belirten Yılmaz, santral yatırımlarının ortalama 3-4 yıl sürebildiğini, yatırım kararlarının ivedilikle alınması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, halihazırdaki hızla devam edildiği takdirde Türkiye elektrik piyasasının 10 yıl içerisinde Avrupa'nın üçüncü büyük pazarı haline geleceğini ifade eden Yılmaz, ihtiyaç duyulan yatırımların esas itibarıyla özel sektör tarafından yapılacağını bunun için ise yatırım ikliminin uygun olması gerektiğini söyledi. Yılmaz, bu konuda iyi bir düzenleyici çerçevenin ve iyi tasarlanmış bir piyasa yapısının yatırımcıların güvenini artıracağını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı