Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba:- "Engellilerin özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için TBMM, gerekli düzenlemeler noktasında bir an önce uzlaşı ile adım atmalıdır"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, engellilerin özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için TBMM'nin, gerekli düzenlemeler noktasında bir an önce uzlaşı ile adım atması gerektiğini bildirdi.

Ağbaba, "Engelliler Haftası" dolayısıyla yayımladığı mesajda, engellilerin yıllardan bu yana asla tutulmayacak boş vaatlerle oyalanarak, ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü, hükümetin, iktidara geldiği günden bu yana, sorunları kalıcı anlamda çözmek konusunda samimi olmadığını ileri sürdü.

Bugün her alanda engellilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirten Ağbaba, engellilere ayrılmış kamu kadrolarının her yıl verilen sözlere rağmen hala boş durduğunu savundu. Ağbaba, milletvekili seçildiği günden bu yana görme engelli bir danışman ile çalışan biri olarak, bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu alması ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini ifade etti.

Engellilerin eğitim, rapor, yetersiz ulaşım, kamu binalarına ve bilgiye erişebilirlik gibi sorunlar yaşadığına dikkati çeken Ağbaba, bu referandumda bir kez daha engellilerin gerek sandıklara erişimde, gerekse teknik yetersizlikler nedeniyle hür iradeleri ile oy kullanmakta çok ciddi problemler yaşadığının görüldüğünü ifade etti.

Ağbaba, engellilerin, "muhtaç sadakası" verilerek, evlerine hapsedildiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

"Sayıları gün geçtikçe artan ve yaklaşık 10 milyona varan engelli nüfusun bunca sorununu bir tek genel müdürlük ile idare etmek ve onların sorunlarına çözüm üretilmesini beklemek mümkün değildir. Engellilerin özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için TBMM, gerekli düzenlemeler noktasında bir an önce uzlaşı ile adım atmalıdır. Özellikle görme engellilerin daha özgür ve daha rahat hareket etmelerini sağlayacak ve dünyanın birçok ülkesinde bulunan rehber köpeklerin ülkemizde de yasal bir altyapıya kavuşması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili verdiğim kanun teklifinin komisyonlarda daha fazla bekletilmeden bir an önce Meclis Genel Kurulunda görüşülerek yasalaşması, tüm görme engellilerin beklediği bir adımdır."

Ağbaba, engellileri yalnızca Engelliler Haftası'nda hatırlayıp, sağlanan hakları birer lütuf gibi göstermek yerine, engellilerin, 365 gün boyunca eşit bir yurttaş olarak yaşamalarının sağlanması gerektiğine işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler