Enflasyon rakamları

Enflasyon rakamları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:- "Bugün açıklanan TÜFE rakamları, hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedefinden art ayında da hala uzakta olduğumuzu göstermektedir. Mart ayı itibariyle yüzde 7,46 olan enflasyonla Türkiye, dünyadaki 182 ülke arasında hala e

ANKARA (AA)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Mart ayı itibariyle yüzde 7,46 olan enflasyon oranıyla Türkiye'nin, dünyadaki 182 ülke arasında hala en yüksek enflasyona sahip 36.ülke konumunda olduğunu" belirtti.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Böke, bugün açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.

Böke, "Bugün açıklanan TÜFE rakamları, hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedefinden mart ayında da hala uzakta olduğumuzu göstermektedir. Mart ayı itibariyle yüzde 7,46 olan enflasyonla Türkiye, dünyadaki 182 ülke arasında hala en yüksek enflasyona sahip 36. ülke konumundadır." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki artışın, gıda fiyatlarındaki dönemsel artışlardan değil, ekonomi yönetimine dair yapısal problemlerden kaynaklandığını ispatladığını savunan Böke, şöyle devam etti:

"Dönemsel koşullar gereği enerji gibi girdilerin ve gıdanın fiyatı düşmesine rağmen halen enflasyon hedefinin tutturulamamış olması, enflasyon yaratan ana nedenin, güven azalması, ekonomik belirsizlikler, AKP iktidarının ekonominin yapısal sorunlarına dair çözüm üretemeyen politikasızlığı olduğuna işaret etmektedir."

- "Merkez Bankası güven verecek bir yapıya kavuşturulmalıdır"

Böke, Merkez Bankasının enflasyon hedefini tutturmakta sürekli başarısız olmasının beklentilere olumsuz yansıdığını ve bir sonraki dönem yine enflasyonu arttırıcı etki yarattığını öne sürdü. Böke, " Bir başka deyişle, AKP iktidarının ekonomiyi yönetemeyerek güvensizlik ve ekonomik belirsizlik oluşturmasının, siyasi etki altındaki Merkez Bankası’nın asli görevi olan enflasyon hedefini tutturamamasının bedelini Türkiye yüksek enflasyon olarak ödemektedir." değerlendirmesini yaptı.

Böke, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Merkez Bankası bir an önce piyasaları yönlendirecek ve piyasalara güven verecek bir yapıya kavuşmak zorundadır. Merkez bankalarının iktidarların arka bahçesi olması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar daha önce ülkemizde ve farklı ülkelerde defalarca test edilmiştir. Hiç kimsenin iktidarın siyasi beklentilerini karşılamak için Türkiye’yi bir kez daha aynı bataklığa saplamaya hakkı yoktur. Merkez Bankası bir an önce kanununda tanımlanan bağımsızlığa kavuşmalı ve asli görevi olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklanmalıdır."

Böke, 19 Nisan'da belirlenecek yeni Merkez Bankası yönetiminin, siyaset değil liyakat esasıyla oluşturulması gerektiğine işaret ederek, yeni ekibin siyasetten aferin almak için değil, ekonominin gerekleri doğrultusunda politika üretmesinin hayati önem taşıyacağını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler