Enerji davalarında daha hızlı ve ucuz "ara bulunacak"

Enerji davalarında daha hızlı ve ucuz "ara bulunacak"

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Boşça:- "Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi ile mahkemeye gitmeden uyuşmazlıkları 3 günde hatta 1 günde çözebileceğiz"- "Harç, yargılama gideri, keşif ücreti, bilirkişi ücreti ve tebligat masrafları olmaya

ANKARA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, enerji alanındaki uyuşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan "Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi"nin enerji sektöründe yargıya intikal ederek çözümü yıllar süren ve yüksek maliyet gerektiren davaların, arabuluculukla çok daha hızlı, ucuz ve güvenli şekilde çözülebileceğini belirtti.

Boşça, Enerji Hukuku Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde dün kurulan Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi'nin sektörde üstleneceği rol hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Enerji sektöründe düşük miktarlı fatura davalarından, milyon dolarlık davalara kadar birçok uyuşmazlığın söz konusu olduğunu ifade eden Boşça, serbest elektrik tüketicilerinin şirketlerle yaşayabileceği sözleşme problemlerinden, elektrikteki gün öncesi piyasası uyuşmazlıklarına kadar birçok sorunun arabuluculuk mekanizmasıyla çözüme kavuşabileceğini söyledi.

Boşça, arabuluculukla çok daha düşük bir ücretle uyuşmazlıkların karara bağlanabileceğine işaret ederek, "Harç, yargılama gideri, keşif ücreti, bilirkişi ücreti ve tebligat masrafları olmayacak. Tüketicinin arabulucuya ödeyeceği miktar nispi rakamlarda yüzde 6 civarında olacak. Mahkemeye gittiğinizde hiçbir şey yapmasanız, uyuşmazlık miktarından yüzde 7 harç ödüyorsunuz." dedi.

Enerjide arabuluculuk sayesinde zaman tasarrufu da sağlanacağını aktaran Boşça, "Elektrik tüketicileri veya şirketler yargıya gittiğinde davalar yıllarca sürebiliyor, tüketici hakem heyetine gidildiğinde bile bir uyuşmazlığın çözümü 1 yıldan aşağı değil ama Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi ile mahkemeye gitmeden bu uyuşmazlıkları 3 günde hatta 1 günde çözebileceğiz." diye konuştu.

- Uyuşmazlıklara "online arabuluculuk"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da enerji sektöründeki uyuşmazlıkların çözümününün yabancı ülkelerde aranması gibi bir gelenek olduğunu belirterek, bu geleneğin Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi ile değişeceğini söyledi.

Arabuluculuğun yabancı yatırımcıyı çekmede oldukça önemli bir uygulama olduğuna işaret eden Öztatar, "Yabancı yatırımcı sorunların basit ve hızlı bir şekilde çözümlenmesini istiyor. Enerji Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Merkezi bünyesinde çalışan uzman arabulucular, yabancı yatırım çekilmesinde çok önemli bir görev üstleniyor. Adalet Bakanlığı olarak arabuluculuğun enerji hukukunda da bir çözüm yöntemi olmasını çok önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öztatar, arabuluculukla tarafların internet üzerinden anında uyuşmazlıklarını giderebileceğini dile getirerek, "Dünyada gelişen süreç online arabuluculuk çözüm yöntemini zorunlu kılıyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Taraflar fiziken imzaları atacak, arabulucumuz da elektronik imzasını atacak, online olarak sorunu çözmüş olacağız." dedi.

Tüketicilerin ve şirketlerin arabuluculuk sayesinde mahkemede çıkan sürpriz karar ve sonuçlarla karşılaşmayacağını aktaran Öztatar, "Tarafların avukatlarıyla arabulucu huzurunda imza altına alınan anlaşmaları mahkeme hükmü yerine geçebilecek. Bu anlaşma ilam niteliğinde belgedir, yani mahkeme hükmü yerine geçer. Mahkemede 3-5 yılda elde edilecek ilam, burada 1-2 günde anlaşılarak elde edilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

- İdarenin yükü azalacak

Avukat Zuhal Bereket Baş ise enerjide ihtisas mahkemelerinin olmaması sebebiyle uyuşmazlıkların bilirkişilere gönderildiğini ve sürecin uzadığını söyledi.

Alanında uzman arabulucuların, bilirkişinin yapması gereken işlemeleri daha hızlı yapabileceğini belirten Baş, ayrıca uyuşmazlığın çözümünün gizlilik prensibi altında çözülebileceğini kaydetti.

Baş, arabuluculukla enerji uyuşmazlıklarında idari davaların sayısının da azalacağını ifade ederek, "İdarenin özel hukuk hükümlerine tabi olan sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda da arabuluculuğa gidilmesiyle, sadece yatırımcı ve şahısları değil, kamu tüzel kişilerde de birtakım uyuşmazlıkları azaltma şansı sağlanacak. Yani devletin sırtındaki uyuşmazlık anlamındaki yük azalmış olacak." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :