Endonezya'nın güç sembolü: "Batu" taşı

Endonezya'nın güç sembolü: "Batu" taşı

Ülkede erkekler, sadece Endonezya'da çıkarılan "batu" taşını güç sembolü olarak görüyor- Profesyonel hayattaki mevkilerini yansıtmak için bu taştan yapılan aksesuar kullanan Endonezyalı erkeklerin tüm parmaklarında batu taşından yüzükler görmek mümkün- Ta

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR/ADEM ŞALVARCIOĞLU - Endonezya'da erkekler, güç sembolü olarak "batu" taşından yapılan kolye, bileklik ve yüzükler takıyor.

Sadece Endonezya'da çıkan batu taşından yapılan yüzükler, ülke kültüründe gücü temsil ediyor.

Profesyonel hayattaki mevkilerini ve güçlerini yansıtmak için batu taşından yapılmış aksesuar kullanan erkeklerin tüm parmaklarında bu taştan yüzükler görmek mümkün. Tüm parmaklara irili ufaklı taşlardan yüzük takılması, Endonezya'da yaygın bir gelenek.

Batu taşının aynı zamanda vücuda pozitif enerji sağladığına ve stresi yok ettiğine inanılıyor.

Her ne kadar elmas veya pırlanta gibi maddi değeri olmasa da batu taşı, ülkedeki manevi değeri nedeniyle yüksek fiyatlara satılıyor. Taşların fiyatı, üzerindeki desene göre 200 bin ABD dolarına kadar çıkabiliyor.

Batu taşları, herhangi bir işleme tabi tutulmadan, topraktan çıkarıldığı şekilde doğal haliyle aksesuar haline getiriliyor.

Batu taşından yüzükler, genellikle lüks dükkanlarda satılıyor. Ancak batu taşını kendi imkanlarıyla madenden çıkarıp sokak aralarında satan köylülere rastlamak da mümkün. Yol kenarında satış yapan seyyar yüzükçüler de en az lüks dükkanlar kadar kalabalık oluyor.

Çocukluğundan bu yana batu taşı koleksiyonu yapan 55 yaşındaki Pak Mislan, "13 yaşımdan beri batu taşlarını biriktiriyorum. Günlük yaşamımda batu taşlarından yapılan yüzük ve kolyeleri aksesuar olarak kullanıyorum. Batu taşlarını alırken üzerindeki desenlere göre seçim yapıyorum. Taşın üzerindeki desenin benim için bir anlam ifade etmesi gerekiyor." dedi.

Tüm parmaklarına batu taşından yüzükler takan Pak, "Bazı taşları da kolye ve bileklik olarak kullanıyorum. Evimde 500'den fazla aksesuardan oluşan koleksiyonum var. Halen de koleksiyonuma ekleme yapmaya devam ediyorum." diye konuştu.

Batu taşlarının kendisi için "sevda" haline geldiğine işaret eden Pak, ne kadar para teklif edilirse edilsin koleksiyonunu asla satamayacağını söyledi.

Batu taşı tutkunları için internette de yüzlerce forum bulunuyor. Bu taşın meraklıları, sosyal medyada tanışıp yüzük değiş tokuşu yapabiliyor. Ülkede, batu taşı sergi ve fuarlarına da yoğun ilgi gösteriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :