Endonezya'da IORA Zirvesi

Endonezya'da IORA Zirvesi

Zirve çerçevesinde Üst Düzey Yetkililer Komitesi Toplantısı başladı

CAKARTA (AA) - Endonezya'da, Hint Okyanusu Yakası Birliği (IORA) Zirvesi çerçevesinde Üst Düzey Yetkililer Komitesi Toplantısı başladı.

"Barışçıl, istikrarlı ve müreffeh Hint Okyanusu için denizcilik iş birliğini güçlendirme" temalı IORA Zirvesi kapsamında yapılan Üst Düzey Yetkililer Toplantısı, üye ülkelerin katılımıyla başkent Cakarta'da başladı.

Zirve kapsamında ayrıca 6 Mart IORA Bakanlar Konseyi Toplantısı ve 7 Mart'ta IORA Liderleri Toplantısı yapılacak.

IORA'nın liderler toplantısına, üye ülkelerden 16 liderin katılması beklenirken, toplantıda kuruluşundan bugüne birliğin gelişimi ve başarılarını değerlendirecek, bölgesel iş birliğinin gelecekteki planları ele alınacak.

Zirvede ayrıca, ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi, deniz güvenliğinin teşviki, balıkçılık sektörünün geliştirilmesi, turizm ve kültürel alışverişin teşviki gibi alanları içeren IORA Uyum Deklarasyonu'nun da kabul edilmesi bekleniyor.

Bu arada, Endonezya Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Genel Direktörü Desra Percaya da IORA'ya ilişkin yaptığı açıklamada, Cakarta yönetiminin IORA'nın odak noktasını, Hint Okyanusu'ndaki tüm ülkelerin davranışlarını düzenleme amacıyla olası bir çerçeveyi içerecek şekilde genişletmeye çalıştığını kaydetti.

Güney Çin Denizi'nde son dönemlerde yaşanan egemenlik tartışmalarına da değinen Percaya, öncelikli çıkarlarının "Hint Okyanusu'nun büyük güçlerin nüfuz ve kontrol için savaştığı bir yer olmasına izin vermemek" olduğunu vurguladı.

Endonezya Ticaret Bakanlığı, zirve kapsamında, özellikle ABD, İngiltere, İran, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika'dan toplantılara katılan temsilcilerle yakın temaslar kurularak, ticari ilişkilere ek olarak potansiyel yeni pazarların oluşması konusunda görüşmeler yapılacağını açıkladı.

Hindistan'ın 2011-2013 yıllarındaki dönem başkanlığıyla çalışmaları ivme kazanan IORA'nın 2013-2015 dönem başkanlığını ise Avustralya üstlenmişti. Avustralya'nın ardından Ekim 2015'te IORA dönem başkanlığı 2 yıllığına Endonezya'ya geçmişti.

IORA, Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan ülkelerin ekonomik iş birliğinin artırılması, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 1997 yılında Morityus'da kuruldu.

IORA'ya üye ülkeler, dünya petrol rezervlerinin 3'te 2'sini elinde bulunduruyor.

IORA'nın, Avustralya, Bangladeş, Komorlar, Hindistan, Endonezya, İran, Kenya, Madagaskar, Malezya, Morityus, Mozambik, Umman, Seyşeller, Singapur, Somali, Güney Afrika, Sri Lanka, Tanzanya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'den oluşan 21 üyesi bulunuyor.

Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve ABD ise birliğin "diyalog ortağı" konumunda yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :