Endonezya'da Interpol Genel Kurulu Toplantısı

Endonezya'da Interpol Genel Kurulu Toplantısı

Filistin'in üyelik başvurusu askıya alındı - Türk heyeti, 167 ülkeden yetkililere FETÖ/PDY hakkında bilgi verdi

CAKARTA (AA) - Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen 85. Interpol Genel Kurulu Toplantısı sona erdi.

"Terörle Mücadele" başlıklı toplantıda Türkiye'yi Interpol Daire Başkanı Lütfi Çiçek, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ali Baştürk ve Interpol-Europol Daire Başkanlığından heyet temsil etti.

Nusa Dua Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Filistin, Kosova ve Solomon Adaları'nın Interpol'e üyelik başvuruları değerlendirildi.

Türkiye'nin talebi doğrultusunda Filistin'in Interpol'e üye olmasının oylamaya sunulduğu toplantıda, 37 çekimser, 56 olumlu ve 62 olumsuz oyla Filistin'in üyeliği askıya alındı.

Gelecek yıl Çin’de yapılacak genel kurula kadar üyelik statüsünün ve kriterlerinin değerlendirilmesi için uzman Hans Corell'in atanması kararlaştırıldı.

Türkiye ve Filistin delegasyonu, kararı eleştirerek Interpol yönetiminin kurumu polis işbirliğinden çıkarıp politik eksene kaydırdığını belirtti.

- Interpol'e üye ülkelere FETÖ anlatıldı

Türk heyeti, toplantı çerçevesinde 167 ülke temsilcisine Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ve 15 Temmuz darbe girişimini anlattı. Katılımcılara, konuyla ilgili kitapçıklar, video ve fotoğrafların yüklendiği harici bellekler dağıtan yetkililer, uluslararası kamuoyunda çarpıtılarak aktarılan olayların gerçek yüzünü göstermek için görüşmelerde bulundu.

Heyet başkanı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Baştürk, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki çabalarına özellikle Avrupa ülkelerinden aynı düzeyde karşılık alamadığını ve bu durumun Interpol ile yapılan işbirliği çabalarını sekteye uğrattığını kaydetti.

Baştürk, 15 Temmuz sonrası Türk makamlarının FETÖ mensuplarına ait pasaportları iptal ederek Interpol’ün Kayıp-Çalıntı-İptal Seyahat Belgeleri (SLTD) veri tabanına giriş yapmasının Interpol Genel Sekreterliğince askıya alınmasından duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Baştürk, bu haksız ve hukuksuz uygulamanın Türkiye ile Interpol arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini, özellikle Irak ve Suriye’den ülkelerine kaçmaya başlayan DEAŞ mensuplarının yerlerinin tespiti, yakalanması faaliyetlerine sekte vuracağını ve vahim sonuçlara neden olabileceğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :